Vb 2017 – Svédország

Svédország

Az olimpia után teljesen átalakult a svéd válogatott. Több idősödő klasszis is elköszönt a címeres meztől, s nyolc év után új kapitánya is lett a háromkoronás csapatnak, akik megfiatalítva, sikerre éhesen érkeznek a világbajnokságra.

Svédország

 

Legjobb eredmények

olimpia: ezüst (1992, 1996, 2000, 2012)
világbajnokság: arany (1954, 1958, 1990, 1999), ezüst (1964, 1997, 2001), bronz (1961, 1993, 1995)
Európa-bajnokság: arany (1994, 1998, 2000, 2002)

Út a vb-ig

A háromkoronások egy pótselejtezős párharc keretében Bosznia-Hercegovina csapatával küzdöttek meg 2016 júniusában a világbajnoki kvalifikációért. A magabiztos hazai győzelem már az első mérkőzésen meghozta a továbbjutást, az idegenbeli döntetlen szinte csak formalitás volt a franciaországi repülőjegyhez.

Szövetségi kapitány

Ola Lindgren és Staffan Olsson 8 éves regnálása után idén ősszel új éra köszöntött a svéd kézilabdára, amit a megújuló csapatuk, valamint új szövetségi kapitányuk, Kristján Andrésson kinevezése is jelzett. A 35 éves  izlandi mester korábban 9 évig dolgozott Svédországban, s edzette az  Eskilstuna Guif csapatát. A szövetségi kapitányi pozíció egészen új kihívás Andréssonnak, ugyanakkor a svéd szövetség bízik benne, és abban, hogy a jelenlegi formálódó csapattal hosszú távon sikeres lehet.

Kulcsjátékosok

A svéd válogatott számos kiváló, nemzetközi szintű játékossal rendelkezik, ugyanakkor az érett, meghatározó világsztárok hiányoznak a csapatból. Ennek részben az is az oka, hogy többen visszavonultak a válogatottságtól az elmúlt évben (Mattias Andersson, Tobias Karlsson, Kim Andersson), vagy más okból kifolyólag nincsenek itt (Kim Ekhdal du Rietz, Jonas Källman). Ki lehet emelni a csapatból az elmúlt években Veszprémben klasszissá érett Andreas Nilssont, akit a tavalyi évben meg is választottak az év játékosának hazájában. Rajta kívül a riói olimpiát sérülés miatt kihagyó Niclas Ekbergtől várható extra, de nem lenne meglepetés, ha valamelyik BL-ben pallérozódó, s ott esetenként remeklő fiatal (Lukas Nilsson, Jerry Tollbring) nagyot játszana a vb-n.

ekberg
Niclas Ekberg (Fotó: Emil Langvad/TT)

 

A franciaországi keret

A svéd válogatott átalakulóban van, ám a kerete még a nemzeti szereplést lemondó kontingens ellenére is erős maradt. A kapusok között a két mannheimi (Mikael Appelgren és Andreas Palicka) bármelyike képes egy meccsre lehúzni a rolót, így jó esetben nem lesz annyira érezhető Mattias Andersson hiánya. A háromkoronások lövősora már korántsem ennyire acélos, s ez már nem az első világverseny, ahol ez probléma lehet. A jobbátlövők között Johan Jakobsson a vranjesi intenzív rotációs rendszer ellenére is második számú opciónak számít Flensburgban, míg Lagergrennek volt ugyan kiemelkedő meccse ősszel is a Kristianstadtban, de az látszik, hogy Kim Andersson utódját még nem találják a svédek. Nagyobb potenciált rejt magában a baloldali lövősor. Lukas Nilsson a legfiatalabb a balátlövők között, első évét tölti Kielben, ahol felemás a szezonja, jobb és gyenge mérkőzései is voltak, de egyértelműen sokat tehet hozzá a játékhoz. Nála csak egy évvel idősebb Simon Jeppsson, aki remek idényt fut svéd klubjában, nem véletlenül csapott le rá már most a Bundesligát vezető Flensburg. A trióból a legidősebb a 24 (!) esztendős Viktor Östlund, aki viszont nem élete idényét futja a Holstebronál, sérült is volt, illetve túlterheltségre is panaszkodott, így az ő szereplése kérdéses.

Középen a szintén flensburgi Jim Gottfridsson, s a jövő nyáron Dániába szerződő Jesper Konradsson jelenthet megbízható megoldást. A beállók viszont a csapat igazi húzóerői lehetnek, mind Andreas Nilsson, mind pedig Jesper Nielsen sokat segíthet az együttesnek, s bár mindkét játékos több fronton használható, előbbi elöl jelent elit megoldást, míg utóbbi mindkét fronton megbízhatót. A jobbszél a két rutinos játékossal szintén megoldott, míg a bal oldalon Jerry Tollbring bizonyíthatja kiemelkedő tehetségét.

A védelemben is komoly változások történtek, hiszen a fal alapköve, és egyben a csapatkapitány, Tobias Karlsson visszavonult válogatott karrierjétől. Andrésson a helyére hívta be a keretbe az Alingsas beállóját, Max Darjt, aki rögtön mély vízbe kerülhet. A svédeknél megszokott és jól működő nyitott védekezésnél azonban alap esetben a jóval rutinosabb Jesper Nielsen lehet a hármas pozícióban, nála az egyetlen problémát az ősszel a PSG-nél kapott kevés játékperc jelentheti. Az 5+1-es alakzatban a pályán lévő egyik szélső kerülhet az ék szerepébe, hatosfalnál pedig Nielsen és Darj mellett Fredric Petterssonra vagy Östlundra hárulhat nagyobb teher.

Összességében ez a svéd csapat sokra hivatott, ám erősen az út elején jár egy frissen kinevezett kapitánnyal az élén, s számos fiatal tehetséggel a fedélzeten.

A 18-as névsor:
Kapusok: Mikael Appelgren (Rhein-Neckar Löwen), Andreas Palicka (Rhein-Neckar Löwen), Mikael Aggefors (Aalborg Handbold)
Jobbszélsők: Mattias Zachrisson (Füchse Berlin), Niclas Ekberg (THW Kiel)
Jobbátlövők: Johan Jakobsson (SG Flensburg-Handewitt), Albin Lagergren (IFK Kristianstad)
Irányítók: Jim Gottfridsson (SG Flensburg-Handewitt), Jesper Konradsson (Alingsas HK)
Beállók: Andreas Nilsson (Telekom Veszprém), Jesper Nielsen (PSG Handball), Max Darj (Alingsas HK), Fredric Pettersson (Fenix Toulouse HB)
Balátlövők: Lukas Nilsson (THW Kiel), Viktor Östlund (TTH Holstebro), Simon Jeppsson (Lugi Handboll)
Balszélsők: Jerry Tollbring (IFK Kristianstad), Emil Frend Öfors (Alingsas HK)

Szövetségi kapitány: Kristján Andrésson

Várható kezdőcsapat

1

Világbajnoki esélyek

Csoportjukban a dánok kemény diónak ígérkeznek, s Egyiptom is tört már borsot a svédek orra alá, legutóbb épp a riói olimpián. Mellettük Katar, Bahrein és Argentína szerepel a csoportban, így a svéd csapat mindenképp esélyes az első négy hely megszerzésére, vagyis a továbbjutásra. Nehéz a fentiek tükrében (új csapat, új kapitány, jelentős fiatalítás) bármit is jósolni. Jelenleg nem tűnik reálisnak a svédek négybe kerülése, ám a legjobb nyolcra akár pályázhatnak is a háromkoronások.

További csapatbemutatók:

Angola

Chile

Egyiptom

Tunézia

nilsson
Ezen a vb-n a fiataloknak kell repíteni a svéd válogatottat (Fotó: skanesport.se)
MEGOSZTÁS
Előző cikkVb 2017 – Angola
Következő cikkVb 2017 – Dánia

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here