Vb 2017 – Szaúd-Arábia

A világbajnokságra újfent kalandos úton kijutó szaúdiak történelmi célokkal utaztak Franciaországba, a magyarokkal azonos csoportból továbblépve a legjobb 16 közé vágynak.

szaud

Legjobb eredmények

olimpia:
világbajnokság: 19. helyezés (2003, 2013)
Ázsia-bajnokság: bronz (2002, 2008, 2012)

Út a vb-ig

A szaúdiak a tavalyi Ázsia-bajnokságon simán elvesztették a bronzmeccset Japánnal szemben. Normál esetben ez a világbajnokságról való lemaradást jelentette volna a számukra, a legnépesebb földrész ugyanis csak három kvótával rendelkezik az IHF döntése alapján. Katar azonban a franciák rendezése miatt a címvédő jogán indul a vb-n, majd később a kontinensviadal fináléját is megnyerte, így egy további helyet biztosított az ázsiaiak részére. Szaúd-Arábia örülhetett ennek. A zöldek két éve sem egyenes úton jutottak ki az eseményre, akkor Bahrein visszalépése jelentette a kvalifikációt a számukra.

Szövetségi kapitány

Hosszú évek óta csak külföldi tréner irányítja a közel-keleti ország válogatottját, Nenad Kljaic második regnálása során 2015 óta birtokolja ezt a posztot. Az első időszakában a spanyolországi vb-n járt a szaúdiakkal, ahol a csapat történetének eddigi legjobb helyezését szerezték meg. A horvát edző korábban az RK Zagrebet is trenírozta, az arab világban pedig már klubcsapatoknál is szerzett tapasztalatot.

Kulcsjátékosok

A szaúdi keretben a még mindig csak 22 éves Mojtaba Alsalem a legnagyobb név. A bármelyik belső poszton helytálló irányító nemcsak a nemzeti együttesnek, hanem az ázsiai BL-t nyerő Al Noor-nak is kulcsembere, egyik legjobb gólszerzője. Védekezésben nem a legjobb, ám ekkor legalább lehetősége van pihenni, az akciók során ugyanis várhatóan minden percet a pályán fog tölteni.
Klubtársa, Mahdi Alsalem hasonlóan univerzális, azzal kiegészítve, hogy a védelem tengelyében is kiváló teljesítményre képes. Korábban ő volt az első számú irányító a szaúdiaknál, mostanában többnyire az átlövő posztokon kap szerepet támadásban, de ha a helyzet megkívánja, beállóként is bevethető.
A zöldek csapatkapitánya és a keret egyik rangidőse Hassan Aljanabi. A beálló évek óta a szaúdi védelemben is a legfontosabb ember, a fiatalokkal teletűzdelt együttesnek a stabilitást biztosítja. Támadásban is hatékony, sőt még a lerohanásokban is részt vesz.

mahdi
Mahdi Alsalem, a szaúdiak mindenese (Fotó: twitter.com/bahrainhand)

 

A franciaországi keret

Kljaic vb-keretében csak a hazai bajnokságban szereplők kaptak helyet. A gerincet két élklub, az Al Noor és a Mudhar adja, mindössze négyen nem ezt a két csapatot képviselik a névsorból. A keretben rutinos és fiatal játékosok is megtalálhatók. Előbbi kategóriában Manaaf Alsaeed a listavezető, a csaknem 41 éves kapus (Fazekas Nándorral együtt) a világbajnokság legkorosabb játékosai közé sorolható. Alsaeed immár hetedik vb-jére készül, ezt a számot ráadásul úgy érte el, hogy a két évvel ezelőtti tornát kihagyta. A felkészülés során remeklő portás azonban komoly versenyben lesz a játékpercekért, hiszen két kiváló társa is van a posztján, akik közül a tavalyi Ázsia-bajnokságon Nawaf Almutairi mutatott megbízható teljesítményt.

Amiben a szaúdiak nagyon jók, azok a gyors támadások, és a technikás befejezések. Mivel a csapat átlag magassága az egyik legkisebb a tornán, és még az átlövő posztokon sem rendelkeznek hórihorgas játékossal, nem a távoli bombákkal fogják megnehezíteni az ellenfelek dolgát. A széleken ellenben kiválóan képzett kézilabdázók találhatók, a balkezes oldalon Ahmad Alabdulali, a másikon Abdullah Alabass kaphatja a főszerepet. Mindketten rendkívül gyorsak a lerohanásoknál, és a sarokból is bátran próbálkoznak kapura lövéssel. A kombinatív játékban a beállók is részt vesznek, a már említett Aljanabi mellett Mohammad Alzayer is sokszor kerül helyzetbe a társak passzai után.

A belső posztok elosztásán nehéz következetességet felfedezni, a pályán lévő átlövők és az irányító folyamatosan változtatja a helyét, a sok cserével és keresztmozgással próbálják megzavarni az ellenfelet. A legjobban szervező játékos közülük Mojtaba Alsalem, aki távolról is kísérletezik viszonylag jó százalékkal. Balkezes hiányában jobbkezesként Mohammad Alabbas kezdi általában az akciókat a jobbátlövő helyéről, ám a befejezésnél problémákat jelent az ellentétes oldal, így lényegesen kevesebbet is vállalkozik erről a helyről. Mahdi Alsalem mellett szintén mindhárom poszton bevethető Hisham Alobaidi, vele a védelem tengelyében is lehet számolni.

A hátsó alakzat ura Aljanabi, mellette hármasként a legtöbbször Abdullah Alhammad kap lehetőséget. Az átlövő a klubjában szinte védekező specialistának számít, a nemzeti együttesben többször az akciókban is részt vesz. A defenzív játéknál is problémaként jelentkezik a magassági tényező, ezt agresszív letámadásokkal és nyitottabb felállással próbálják kompenzálni. A szaúdiak Achilles-sarka lehet a védekezés a világbajnokságon, a riválisok ebben előrébb járnak náluk.

A 17 fős keret:
Kapusok: Nawaf Almutairi (Al Wehda SC), Mohammad Alsalem (Al Noor SC), Manaaf Alsaeed (Al Noor SC)
Jobbszélsők: Ahmad Alabdulali (Mudhar Club), Abdulazez Saeed (Al Ahli SC)
Jobbátlövők: Mohammad Alabbas (Mudhar Club)
Irányítók: Mojtaba Alsalem (Al Noor SC), Mahdi Alsalem (Al Noor SC), Hassan Alkhadrawi (Mudhar Club)
Beállók: Hassan Aljanabi (Mudhar Club), Mohammad Alzayer (Mudhar Club), Ali Alibrahim (Al Khaleej SC)
Balátlövők: Abdullah Alhammad (Al Noor SC), Hisham Alobaidi (Al Noor SC), Sadiq Almohsin (Al Moheet SC)
Balszélsők: Abdullah Alabass (Al Noor SC), Muneer Abu Alrahi (Mudhar Club)

Szövetségi kapitány: Nenad Kljaic

Várható kezdőcsapat

szaúd

Világbajnoki esélyek

Szaúd-Arábia a magyarokkal azonos C-csoportba került a vb-n, ahol papíron a leggyengébb együttesnek számít. A szövetség célkitűzései között azonban a legjobb 16 közé jutás szerepel, vagyis egy történelmi eredmény. Számításaik szerint Chile és Fehéroroszország ellen vannak győzelmi esélyeik. Horvátországot, Németországot és a mieinket maguknál erősebbnek tartják, és a másik két rivális elleni felkészülésnek szánják a velük lejátszott mérkőzéseket. A realitás az Elnöki Kupában történő folytatást jósolja nekik, ahol viszont bárki ellen veszélyesek lehetnek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here