Vb 2019: Ausztria

Ausztria a legutóbbi világbajnokságra nem jutott ki, ezúttal azonban a középdöntős szereplés sem tűnik lehetetlen feladatnak.

Az osztrákok a fehéroroszok ellen jutottak ki a dán-német közös rendezésű vb-re. A keret nagy része Németországban játszik, ám az egyik legfontosabb játékosuk, Alexander Hermann pár nappal a torna előtt megsérült. A Wetzlar balátlövője a támadás mellett a védelem tengelyében is alapembernek számított. A helyére ikertestvérét, Maximilian Hermannt hívta be Patrekur Jóhannesson szövetségi kapitány.

Hermann kidőlésével a Kiel üdvöskéje, Nikola Bilyk balátlövőként lesz majd jobbára a pályán, irányítóban pedig Gerald Zeinerre hárul majd hatalmas szerep. Átlövésből még Janko Bozovictól lehet a gólokat várni, aki 111 találatnál jár az idei szezonban a Bundesliga 2-ben. A széleken jobban állnak, hiszen Robert Weber és Raúl Santos személyében két kiváló játékos kezdhet, előbbi a Bahrein elleni felkészülési mérkőzésen megszerezte 700. gólját címeres mezben. Santos cseréje, Sebastian Frimmel megsérült a görögök elleni tesztmeccsen, amennyiben nem tudja vállalni a vb-n a játékot, akkor  Julian Pratschner ugorhat be a helyére. Beállóban a közel 130 kilós Tobias Wagner ugyan nem tartozik a legképzettebb játékosok közé, de testi erejével okozhat gondot az ellenfeleknek. Hermann sérülése miatt pedig hármas védőként is felértékelődik majd a szerepe. Az általában zárt hatosfalat védekező fal vezére a litván származású Romas Kirveliavicius.
A kapuban egyértelműen a portói Thomas Bauer számít kezdőnek, de a napokban megszülethet a gyermeke, ezért a feleségével van, később csatlakozik a társakhoz. A helyére ideiglenesen a 42 esztendős Nikola Marinovic ugrott be.

Az osztrákok talán legnagyobb problémája az, hogy az izlandi szövetségi kapitány, Patrekur Johanesson rendelkezésére nem állnak minőségi játékosok a kispadon. Nem nagy merészség kijelenteni, hogy az európai csapatok közül az osztrákoké a leggyengébb névsor.

Várható kezdőcsapat

A csoportkörben a dánok és a norvégok ellen nem lesz sok esélyük, Tunézia ellen játszhatnak majd ki-ki meccset a középdöntőbe jutásért, ahol akár a magyar válogatottal is találkozhatnak.

Világbajnoki keret

Kapusok: Thomas Bauer (FC Porto), Kristian Pilipovic (Kadetten Schaffhausen), Nikola Marinovic (Kadetten Schaffhausen)*
Jobbszélsők: Robert Weber (SC Magdeburg), Marian Klopcic (Bregenz Handball)
Jobbátlövők: Janko Bozovic (TV Emsdetten), Boris Zivkovic (Alpla HC Hard), Maximilian Hermann (Alpla HC Hard)
Irányítók: Nikola Bilyk (THW Kiel), Dominik Schmid (Alpla HC Hard), Gerald Zeiner (Alpla HC Hard)
Beállók: Tobias Wagner (HC Fivers WAT Margareten), Lukar Herburger (Kadetten Schaffhausen)
Balátlövők: Romas Kirveliavicius (HBW Balingen-Weilstetten), Frederic Wüstner (TSV Otmar St. Gallen)
Balszélsők: Raúl Santos (SC DHfK Leipzig), Sebastian Frimmel (Kadetten Schaffhausen)

*Nikola Marinovic rövid időre került be a keretbe, amíg Thomas Bauer vissza nem tér az együtteshez.

Szövetségi kapitány: Patrekur Jóhannesson

Legutóbbi vb-helyezés: nem jutottak ki.