Vb 2019 – Brazília

A brazilok a legutóbbi három világbajnokságon ott voltak a legjobb 16 csapat között, ezúttal sem lehet más célja a dél-amerikai válogatottnak.

Tavaly nem sikerült megnyerniük a Pánamerikai-bajnokságot, Argentína ellen alul maradtak a fináléban. Washington Nunes szövetségi kapitány talán legnagyobb sztárját lesz kénytelen nélkülözni, miután a Vardar beállója, Rogério Moraes novemberben súlyos sérülést szenvedett.

Támadásban a kiváló átlövőkben bízhatnak, még úgy is, hogy a spanyol bajnokság góllövőlistáját vezető Leonardo Dutra Ferreira és Oswaldo Guimaraes nincs ott a keretben. Jobbátlövőben a Wisla Plock sztárja, José Toledo a kezdő, míg a másik oldalon a francia ligában edződő Haniel Lángaro kaphatja a legtöbb szerepet, de ebben a pozícióban sok lehetősége van a szövetségi kapitánynak. Irányítóban a lövőként szintén bevethető Henrique Teixeira, valamint a sokévnyi spanyolországi légióskodást követően hazatérő, Guilherme Valadao kap majd szerepet, mindketten kiveszik a részüket a védekezésből is. Általában egyet cserélnek a két játékelem között, a beálló Alexandro Pozzer fut le támadás után.

Az előző vb-hez képest nagy előny, hogy Felipe Borges újra ott van a keretben. A balszélső az 5+1-es védekezésben zavaróban is fontos szerepet kap. Elsősorban hatosfalat védekeznek a brazilok, a Barca klasszisa, Thiagus Petrus vezetésével, aki általában Thiago Ponciano társaságában oldja meg a két hármas védő posztját.

Várható kezdőcsapat

Az idei vb-n bajban lehetnek a brazilok, hiszen egy csoportba kerültek négy európai csapattal (Németország, Franciaország, Szerbia, Oroszország). Bárkit képesek lehetnek megszorítani ebből a négyesből, de a szerbek és az oroszok ellen a győzelmet is kiharcolhatják, nem lenne meglepetés, ha ott lennének a középdöntőben.

Világbajnoki keret

Kapusok: Leonardo Tercariol (BM Benidorm), César Almeida (BM Fraikin Granollers)
Jobbszélsők: Fabio Chiuffa (Sporting CP), Rudolph Hackbarth (Pinheiros)
Jobbátlövők: José Toledo (Orlen Wisla Plock), Gustavo Rodrigues (US Créteil Handball)
Irányító: Henrique Teixeira (CSM Bucuresti)
Beállók: Alexandro Pozzer (CSM Bucuresti), Vinicius Teixeira (Taubaté)
Balátlövők: Guilherme Valadao (Taubaté), Thiagus Petrus (Barca Lassa), Thiago Ponciano (Liberbank Cuenca), Haniel Lángaro (US Dunkerque HB), Raúl Nantes (Helvetia Anaitasuna)
Balszélsők: Cleryston Novais (Beykor Belediyespor), Felipe Borges (Tremblay en France)

Szövetségi kapitány: Washington Nunes

Legutóbbi vb-helyezés: 16. hely