Vb 2019: Chile

A harmadik számú dél-amerikai együttes, Chile célja az lehet a világbajnokságon, hogy megjavítsa eddigi legjobb vb-szereplését (21), amelyet a legutóbbi tornán ért el.

A Pánamerikai-bajnokságon és a Dél-Amerikai Játékokon is harmadik helyet szerzett 2018-ban Chile, utóbbin sikerült egy arcpirító eredményt elérniük, miután 29-13-ra kaptak ki Argentínától az elődöntőben.
A játékosként világbajnok és hatszoros BL-győztes spanyol, Mateo Garralda 2016 eleje óta irányítja Chile nemzeti csapatát, a 2020-as olimpiai ciklus végéig pedig biztosan marad a kispadon. Irányítása alatt tértek vissza a válogatottba a Feucthmann testvérek (Emil, Erwin, Harald) és Víctor Donoso is, akik korábban lemondták a szereplést címeres mezben.
Érdekesség, hogy a Feuchtmann testvéreknek saját klubjuk van hazájukban, Feucthmann HC néven, ahol tavaly már 120-an sportolnak az utánpótlással együtt. A három Feuchtmann közül ezúttal ketten utaznak a vb-re – Harald maradt ki -, míg lány testvérük, Inga a válogatott médiamunkáját segíti.

A chilei csapat erőssége a kezdősor, a kispadról érkezők már közel sem tudják megközelíteni az kulcsemberek játéktudását. A gólfelelős a jobbátlövő, Rodrigo Salinas, aki jelenleg a spanyol Irúnt erősíti, de Romániában és Franciaországban is játszott már. Testvére, Esteban beállóként lehet a kezdőcsapat tagja, és kettes védőben szintén fontos szerepe van. Támadásban még Erwin Feuchtmannt kell kiemelni, aki irányítóban kap szerepet, valamint hármas védőként. Amennyiben neki és Rodrigo Salinasnak sem megy a játék, akkor bajban vannak az ellenfél kapuja előtt a chileiek. Védekezésben Javier Frelijj helye megkérdőjelezhetetlen hármasban, sokszor támadásban is kezd a gyorsabb visszarendeződés miatt. Szintén a védelemben kaphat nagyobb szerepet a korábbi veszprémi, Marco Oneto, aki jelenleg klub nélküli, legutóbb Olaszországban légióskodott.

Várható kezdőcsapat

A legutóbbi vb-n Fehéroroszország legyőzősével indítottak a chileiek. Erwin Feuchtmann szerint az osztrákok és szaúdiak ellen is nyerhetnek a csoportban, előbbi azért meglepő lenne. Vélhetően Szaúd-Arábiával harcolnak a csoport 5. helyéért. A chilei válogatott egyébként Budapesten készül a világbajnokságra.

Világbajnoki keret

Kapusok: Felipe Barrientos (BM Zamora), Felipe Garcia (Italiano BM)
Jobbszélső: Sebastián Pavéz (USAB)
Jobbátlövők: Rodrigo Salinas (Bidasoa Irún), Daniel Ayala (USAB)
Irányítók: Emil Feuchtmann (Nancy Metropolé), Aaron Codina (Liceo Nacional Maipú), Julio Baumann (klub nélkül)
Beállók: Marco Oneto (klub nélkül), Estaban Salinas (Bidasoa Irún), Javier Frelijj (CD Luterano)
Balátlövők: Víctor Donoso (Fasano), Erwin Feuchtmann (Istres), Diego Reyes (Palma del Río)
Balszélsők: Sebastián Ceballos (BM Zamora), Elías Oyarzún (BM Ovaelle)

Szövetségi kapitány: Mateo Garralda

Legutóbbi vb-helyezés: 21. hely