Vb 2019: Dánia

Az olimpiai bajnok dánok éremkollekciójából még hiányzik a világbajnoki aranyérem. Ennek megszerzésére nem is lehetne jobb alkalom, mint a hazai pályán rendezett vb.

A dánok már három vb-döntőt is elbuktak, legutóbb pedig csak 10. helyen végeztek. Nem akar nekik összejönni ez a trófea. Nikolaj Jacobsen, szövetségi kapitánynak nem volt egyszerű dolga a felkészülés alatt, hiszen több kulcsemberére nem számíthatott. Mikkel Hansen a napokban lett apa – a magyar válogatott ellen emiatt nem lépett pályára a felkészülés alkalmával -, de a vb-n ott lesz a csapattal a PSG sztárja. Az biztos, hogy nagyon feldobja majd a kis jövevény érkezése.
Sérülés miatt Hans Lindberg sem játszott a mieink ellen, ahogyan Henrik Toft Hansen sem, aki lágyéksérülést szenvedett, de mindketten ott vannak a vb-keretben. Nincs ott viszont Niclas Kirkelökke, a GOG jobbátlövője. A tornáról sérülés miatt lemaradó játékos számított a kezdőnek ezen a poszton. A dánok, már-már hagyományosan gyengébbek a többi elitcsapatnál jobbátlövőben, emiatt is különösen fájó Kirkelökke távolmaradása. Helyette Nikolaj Öris Nielsen lesz az első számú balkezes lövő.

Belső posztokon természetesen a Mikkel Hansen, Rasmus Lauge duó viszi majd a prímet. Beállóban Henrik Toft Hansen sérülése miatt a Veszprémben kevés szerepet kapó René Toft Hansen támadásban és védekezésben is alapember lehet a vb-n. A széleken a szokásoknak megfelelően négy klasszis áll Jacobsen mester rendelkezésére, akik általában felosztják egymás között a félidőket. A kapuban Niklas Landin mellett egyre több szerepet kap Jannick Green, a Magdeburg hálóőre. Előttük a védelem tengelyébe az éppen pályán lévő beálló mellé Henrik Möllgaard érkezik. A dánok ereje abban is rejlik, hogy rendkívül hosszú a kispadjuk. A már említett szélek és kapusok mellett középen is olyan játékosok jöhetnek be, mint Nikolaj Markussen vagy Mads Mensah Larsen.

Várható kezdőcsapat

Nagy meglepetés lenne, ha a dánok nem jutnának az elődöntőbe. A csoportjukban a norvégok ellen játszanak majd az első helyért, ezt követően a magyar válogatottal kerülhetnek egy középdöntős csoportba. Ennek, a remek korban lévő generációnak ez lehet a nagy esélye, hogy megszerezze az ország számára az első világbajnoki aranyat.

Világbajnoki keret

Kapusok: Niklas Landin Jacobsen (THW Kiel), Jannick Green (SC Magdeburg)
Jobbszélsők: Lasse Svan (SG Flensburg-Handewitt), Hans Lindberg (Füchse Berlin)
Jobbátlövők: Nikolaj Öris Nielsen (Bjerringbro-Silkeborg), Martin Larsen (PAUC Handball)
Irányítók: Rasmus Lauge Schmidt (SG Flensburg-Handewitt), Mads Mensah Larsen (Rhein-Neckar Löwen), Morten Olsen (TSV Hannover-Burgdorf)
Beállók: Anders Zachariassen (SG Flensburg-Handewitt), René Toft Hansen (Telekom Veszprém), Simon Hald (SG Flensburg-Handewitt), Henrik Toft Hansen (PSG Handball)
Balátlövők: Nikolaj Markussen (Bjerringbro-Silkeborg), Henrik Möllgaard (Aalborg Handbold), Mikkel Hansen (PSG Handball)
Balszélsők: Magnus Landin Jacobsen (THW Kiel), Casper Ulrich Mortensen (Barca Lassa)

Szövetségi kapitány: Nikolaj Jacobsen

Legutóbbi vb-helyezés: 10. hely