Vb 2019: Franciaország

A franciák címvédőként érkeznek a világbajnokságra, azonban legnagyobb sztárjuk, Nikola Karabatic nem lesz ott a viadalon.

A 2017-es vb-győztes csapatból már nem lesz ott a keretben Thierry Omeyer és Daniel Narcisse, akik lemondták a válogatottságot. Ráadásul Nikola Karabatic sem lesz ott a vb-n sérülés miatt. A PSG klasszisának bal lábát műtötték meg októberben, visszatérő fájdalmai miatt, akkor 4-6 hónapos kihagyást jósoltak neki.

Félteni azért így sem kell Didier Dinart szövetségi kapitányt, hiszen klasszisok egész sorából válogathatott. Az utolsó szűkítésnél a Nantes két játékosa, Nicolas Tournat és Olivier Nyokas esett ki, valamint a francia bajnokság góllövőlistáját vezető balszélső, Raphael Caucheteux.

Karabatic pótlása lesz a legnehezebb feladat, erre több megoldás lehet. Irányítóban Nicolas Claire és Kentin Mahé kezdhet, vagy a jobbátlövő, Dika Mem amolyan harmadik lövőként húzódhat középre. Utóbbira korábban is volt példa, de a felkészülés során szintén gyakorolták ezt a felállást. Jobbátlövőben hemzsegnek a klasszisok, Nedim Rémili vagy az előbb említett Mem lehet a kezdő, míg Valentin Porte valószínűleg Luc Abalo mellett kap szerepet a jobbszélső pozíciójában. Balátlövőben már nem ilyen rózsás a helyzet, Timothey N’Guessan mellett Romain Lagarde a második opció, valamint Mathieu Grébille, akit eredetileg balszélsőként visznek ki a vb-re, klubjában is sok szerepet kap már itt.

Beállós poszton Luka Karabatic kezdett a szlovének elleni két felkészülési találkozón. Védekezésben az első számú hármas védőnek számít, mellette Ludovic Fabregas, Cedric Sorhaindo és Adrian Dipanda játszik majd hármast. Előbbi kettő beállóban nagyjából ugyanannyi percet fog a pályán tölteni Karabaticcsal. Kapusposzton két hasonló képességű portás közül, Vincent Gérard lehet az első számú, annak ellenére, hogy az ősszel nem igazán ment neki a védés Montpellier-ben.

Didier Dinart irigylésre méltó helyzetben van, elképesztően sok a variációs lehetősége. A játékosok nagy része több poszton is klasszis teljesítményre képes. A rendkívül atletikus sztárok, dinamikus játékukkal bármely ellenfél ellen dominálni tudnak.

Várható kezdőcsapat

A franciák számára nem lehet gond az elődöntőbe kerülés, de azért a házigazda németekkel nagy csatát vívhatnak a csoport első helyéért. A középdöntőben vélhetően a spanyolok állítják majd őket a legnehezebb feladat elé.

Világbajnoki keret

Kapusok: Cyril Dumoulin (HBC Nantes), Vincent Gérard (Montpellier HB)
Jobbszélső: Luc Abalo (PSG Handball)
Jobbátlövők: Valentin Porte (Montpellier HB), Melvyn Richardson (Montpellier HB), Dika Mem (Barca Lassa), Adrien Dipanda (Saint-Raphael Var Handball), Nedim Rémili (PSG Handball)
Irányítók: Nicolas Claire (HBC Nantes), Kentin Mahé (Telekom Veszprém)
Beállók: Ludovic Fabregas (Barca Lassa), Cedric Sorhaindo (Barca Lassa), Luka Karabatic (PSG Handball)
Balátlövők: Romain Lagarde (HBC Nantes), Timothey N’Guessan (Barca Lassa)
Balszélsők: Michael Guigou (Montpellier HB), Mathieu Grébille (Montpellier HB)

Szövetségi kapitány: Didier Dinart

Legutóbbi vb-helyezés: 1. hely