Vb 2019: Horvátország

Horvátország jó kerettel vághat neki a világbajnokságnak, azonban világklasszisokból már egyre kevesebb jut déli szomszédunknak. Elődöntőbe kerülésük kisebb meglepetés lenne. A magyar válogatott viszont nagy harcot vívhat majd velük az olimpiai selejtezős helyért.

Keresi régi önmagát a horvát férfi kézilabda-válogatott, amely 2010 előtt sikert sikerre halmozott. A sikerkapitányt, Lino Cervart az egykori veszprémi játékos, Slavko Goluza követte a kispadon, aki öt éven át dolgozott a nemzeti csapatnál.

Goluzával egy lépést tettek hátra horvátok, az aranyérmek rendre elmaradtak, bár az Európa-bajnokságokon jól szerepeltek, második, harmadik és negyedik helyen végeztek.

2015-ben Zeljko Babic váltotta Goluzát, akivel csak a hatodik helyen zártak a katari vb-n. Érem ezt követően ismét jutott nekik, de a 2018-as, hazai rendezésű Eb-n elért ötödik hely óriási csalódást okozott a horvát szurkolók számára, igaz, már ismét Cervarral.

Visszanyúltak a sikerkapitányhoz, a dán-francia közös rendezésű világbajnokságon is Lino Cervar ül majd a kispadon. Csodát azonban tőle sem szabad várni, ugyanis manapság már nem hemzseg a top klasszisoktól a keret, mint a 2003-as vb-győztes csapatban, amikor Mirza Dzomba, Ivano Balic, Petar Metlicic vagy éppen Davor Dominikovic erősítette őket.

Kiváló kézilabdázókban most sincs hiány, azonban vannak pozíciók – beálló, balátlövő –, ahol elmaradnak a világelittől. Sajnálni azonban nem kell azt a Horvátországot, amelynek  két olyan szélsője van, mint Manuel Strlek és Zlatko Horvat, vagy éppen olyan irányítói, mint Domagoj Duvnjak, Luka Cindric és Igor Karacic.

Beállóban Igor Vori visszavonulásával nincs világklasszisuk, azonban Zeljko Musa fontos láncszem lehet.  A Magdeburg légiósa a védelem pillére, támadásban szintén megállja a helyét, de ott Kresimir Kozina egészítheti ki.

Négy NB I-es játékos léphet pályára majd horvát mezben a vb-n, közülük Marin Segóra, a MOL-PICK Szeged kapusára hárul a legfontosabb feladat, valamint a Veszprém világklasszis balszélsőjére, Manuel Strlekre. Egészen biztos, hogy a nyáron a PSG mezét szegedire cserélő Luka Stepancic mögött a tatabányai Jakov Vrankovicsnak is lesznek bőven játékpercei. A legkevesebb idő talán Alen Blazevicsre juthat, aki védőspecialistaként utazik.

A sérülések nem kerülték el a horvátokat sem. Marino Maricsot és Stipe Mandalinicset még korábban megműtötték, Josip Bozic-Pavletic és Leon Susnja azonban a felkészülési időszakban került a maródiak listájára. Előbbi helyére Ivan Vida került a jobbszélre, utóbbit Halil Jaganjac helyettesíti, de ha a zágrábi beálló felépül, akkor visszacserélik. Susnja a védekezés kettes pozíciójában jól használható, míg támadásban nehezen tartható.

Vannak azonban hiányzók is az elmúlt évekhez képest. Filip Ivic és Luka Sebetic végig csinálta a felkészülési időszakot, a szövetségi kapitány viszont nem számít rájuk. Marko Mamic rossz ősz után a bő keretbe sem kapott meghívást, ahogyan a hallgatólagosan visszavonult Mirko Alilovic, Ivan Cupic és Jakov Gojun sem.

Várható kezdőcsapat:

A csoportkörből kötelező – a hazai rendezésű, felkészülési tornán, a HEP-kupán Olaszországot és Montenegrót legyőzve első horvátoknak – a továbbjutás. A négy közé jutás már sokkal nehezebb lesz Duvnjakék számára. Horvátország valószínűleg Magyarország nagy vetélytársa lehet az olimpiai selejtezős pozíciókért.

Világbajnoki keret

Kapusok: Marin Sego (MOL-PICK Szeged), Ivan Stevanovic (Kadetten Schaffhausen)
Jobbszélsők: Zlatko Horvat (RK PPD Zagreb), Ivan Vida (RK Nexe)
Jobbátlövők: Luka Stepancic (PSG Handball), Jakov Vrankovic (Grundfos Tatabánya KC)
Irányítók: Domagoj Duvnjak (THW Kiel), Luka Cindric (PGE Vive Kielce), Igor Karacic (RK Vardar Szkopje)
Beállók: Zeljko Musa (SC Magdeburg), Kresimir Kozina (Frisch Auf! Göppingen), Marin Sipic (RK Nexe)
Balátlövők: Halil Jaganjac (RK Nexe), Ivan Sliskovic (Frisch Auf! Göppingen), Alen Blazevic (MOL-PICK Szeged), Damir Bicanic (RK PPD Zagreb)
Balszélsők: Manuel Strlek (Telekom Veszprém), David Mandic (RK PPD Zagreb)

Szövetségi kapitány: Lino Cervar

Legutóbbi vb-helyezés: 4. hely