Vb 2019: íme a forgatókönyv, hogyan érhet olimpiai selejtezőt a 10. hely Magyarországnak

Balogh Zsolt (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

Bár a dán-német közös rendezésű világbajnokság a kvalifikáló torna az olimpiai selejtezőre az európaiak számára férfi kézilabdában, Magyarországnak még van esélye az ötkarikás játékok selejtezőjére kijutni.

Nem lesz egyszerű, több válogatott sikerének is szurkolnunk kell, de megvan az esély arra, hogy 2020 áprilsában olimpiai selejtezős mérkőzéseket játszhassunk.

A 2020-as tokiói olimpián összesen 12 férficsapat küzdhet majd meg egymással.

A tornára automatikusan kvalfikálja magát a 2019-es világbajnok és a Pánamerikai-bajnok, valamint a 2020-as Afrika-bajnok és az Európa-bajnok. Rajtuk kívül az ötkarikás játékokat rendező Japánnak van automatikus kvótája, illetve októberben az ázsiai nemzeti csapatok számára rendeznek selejtezőt Katarban, ahol további hely talál majd gazdára.

A fennmaradó hat helyet három olimpiai selejtezőtornán osztják majd ki. Ezeknek a helyszínét még nem jelölték ki, de ezekre a tornákra kvalifikálhatnak a 2019-es világbajnokságon a 2-7. helyezett csapatok.

Magyarország a 10. pozícióban végzett, így nem végzett selejtezős helyen. Ahhoz, hogy jövő áprilisban mégis pályára léphessünk, hogy kijussunk az olimpiára, az kell, hogy a 2020-as Eb-t olyan válogatott (dán, francia, német, norvég, svéd, horvát, spanyol) nyerje meg, amely előttünk végzett most, a Pánamerikai-bajnokságot Brazília zárja az első helyen augusztus 11-én, valamint az Afrika-bajnokság trónjára Egyiptom kerüljön.