Vb 2019: Izland

Sérülések miatt alaposan meggyengült, megfiatalított izlandi csapat vág neki a világbajnokságnak. Vérmes reményeik nem lehetnek a tornán.

Gudmundur Gudmundsson a tavalyi Eb-t követően tért vissza az izlandi kispadra, ahol harmadik “uralkodását” kezdi meg. Az biztos, hogy az ideinél gyengébb keretet még nem kellett irányítania a szigetlakóknál.

Az már a legutóbbi világversenyeken is látszott, hogy Izland távolodik az élcsapatoktól. A legutóbbi két Eb-n és vb-n sem voltak ott a legjobb 10-ben. Az idei vb-n ráadásul sok sérülés nehezíti a szövetségi kapitány munkáját. A legnagyobb érvágás természetesen Gudjón Valur Sigurdsson hiánya. Mindent elmond a 39 éves Sigurdsson szerepéről a válogatottban,  hogy 21 világversenyen volt ott sorozatban. Izland legutóbb az 1997-es vb-re ment nélküle.

Szintén sérülés miatt maradt ki a kapus, Aron Rafn Edvardsson, akinek a hasával voltak problémai. A Hamburg hálóőre vállalta volna a vb-t, de Gudmundssonék inkább nem kockáztatták az egészségét. A jobbátlövő, Runar Kárason sem lehet ott sérülés miatt a vb-n, a helyére a 20 éves Teit­ur Örn Ein­ars­son került be a keretbe. Ráadásul a felkészülés alatt betegséggel küzdött a szegedi Stefán Rafn Sigurmannsson, míg Sigvaldi Gudjónsson és Arnar Freyr Arnarsson sérüléssel. Finoman fogalmazva sem ideális a helyzet az izlandi csapatnál.

Kis túlzással egy valamiben bízhat Izland, hogy Aron Pálmarsson bombaformában lesz a a vb-n. A Barca klasszisán óriási lesz a teher, a csapatkapitányi szalagot is ő kapta meg Sigurdsson távollétében. A korábbi veszprémi átlövő/irányító képes lehet meccsenként 7-10 gólt is dobni, de az biztos, hogy nagyon fognak rá figyelni a riválisok. Középen Ólafur Gudmundsson kaphat sok szerepet, aki hármas védőként is fontos láncszem lesz. A jobb szélen egy ideje már Arnór Gunnarsson számít kezdőnek, míg a másik oldalán Sigurdsson távollétében megmutathatja magát a szegedi Sigurmannsson és a berlini Bjarki Elísson. Előbbi kiváló formában játszott az ősszel. Ezeken a posztokon nem lesz gondja az izlandiaknak.
Nagyon sok múlhat majd Björgvin Páll Gústavsson formáján, az olimpiai ezüstérmes kapus képes az őrületbe kergetni az ellenfeleket, ugyanakkor vannak teljesen értékelhetetlen mérkőzései is.

A kezdőcsapat még csak-csak pariban lehet az erősebb riválisokkal egy ideig, főleg, ha Pálmarsson jó formát mutat, de a kispad gyengének tűnik egy jó szerepléshez.

Várható kezdőcsapat

Ez az izlandi csapat szinte esélytelen a spanyol, horvát duó ellen, de a macedónok ellen sem ők számítanak a favoritnak. Kisebb meglepetés lenne, ha középdöntőbe jutna az együttes, ott viszont már biztosan nem sok babér teremne számukra. A fiatalítás lehet a torna fő pozitívuma a szigetlakók számára.

Világbajnoki keret

Kapusok: Ágúst Elí Björgvinsson (IK Sävehof), Björgvin Páll Gústavsson (Skjern Handbold)
Jobbszélső: Arnór Thór Gunnarsson (Bergischer HC), Sigvaldi Gudjónsson (Elverum Handball)
Jobbátlövők: Teit­ur Örn Ein­ars­son (IFK Kristianstad), Ómar Ingi Magnús­son (Aalborg Handbold)
Irányítók: Elv­ar Örn Jóns­son (Selfoss), Gisli Thorgeir Kristjansson (THW Kiel)
Beállók: Ymir Örn Gísla­son (Valur), Arnar Freyr Arnarsson (IFK Kristianstad)
Balátlövők: Aron Pálmarsson (FC Barcelona Lassa), Ólafur Andrés Gudmundsson (IFK Kristianstad)
Balszélsők: Stefán Rafn Sigurmannsson (MOL-PICK Szeged), Bjarki Már Elísson (Füchse Berlin)
Védekezők: Ólaf­ur Gúst­afs­son (KIF Kolding), Daniel Thór Inga­son (Haukar)

Tartalék: Haukar Prastarson (irányító, Selfoss)

Szövetségi kapitány: Gudmundur Gudmundsson

Legutóbbi vb-helyezés: 14