Vb 2019: Japán

A világbajnokságra szabadkártyával kijutó távol-keletiek sztár szövetségi kapitánnyal készülnek a tornára. Dabasi játékos is helyet kapott a japánok keretében.

Dagur Sigurdsson 2016-ban még a német válogatottal nyert Európa-bajnokságot, két éve is a mostani társ házigazdát irányította a vb-n, hogy aztán 2017-ben átvegye Japán legjobbjait. Az izlandi tréner vezetésével sem sikerült egyenes ágon kvalifikálni magukat a világbajnokságra, a tavalyi Ázsia-bajnokságon lemaradtak az elődöntőről, sőt, még az 5. helyért rendezett helyosztót is elveszítették Iránnal szemben. Az IHF jóvoltából azonban mégis megkapták a nagy lehetőséget, szabadkártya formájában.

Sigurdsson tehát visszatér korábbi sikereinek helyszínére, Németországba. Néhány játékosa az utóbbi évek folyamán elbúcsúzott a nemzeti szerepléstől, így a vb-n sem láthatjuk a korábbi kezdőcsapatból Masatake Kimura kapust, a védelem tengelyében és beállóban alapember Takashi Katót, továbbá az évekig Magyarországon légióskodó Mekaru Atsushit sem. A keret sokat fiatalodott Sigurdsson érkezese óta.

Dagur Sigurdsson a japánok legnagyobb sztárja a vb-n (Fotó: handball.or.jp)

Nem marad azonban NB I-es játékos nélkül a japán csapat, a Dabas jobbátlövője, Shinnosuke Tokuda helyet kapott az utazó névsorban. A balkezes játékosra komoly szerep hárul majd a tornán, az átlövések mellett a büntetők végrehajtása is az ő feladatkörébe tartozik. Mellette még két Európában játszó légiós található a névsorban, mindketten Franciaországban keresik a kenyerüket. Rémi Feutrier a Chambéry egykori játékosaként lett ismert, manapság egy osztállyal lejjebb szerepel. Adama Baig az első ligás Cesson Rennes keretének tagja (Faluvégi Rudolf csapattársa lesz tavasztól), ott azonban jobbára a tartalékok között kap szerepet. A 19 éves balátlövő a felkészülési meccseken nagyon jól szerepelt, de posztján vélhetően így is a nála jóval rutinosabb Hiroki Shida kapja majd meg a kezdőcsapatbeli helyet Sigurdssontól.

A karmesteri pálca Yuto Agarie kezében lesz, aki főleg az előkészítésekben erős, a kapura kevésbé veszélyes. A japánok a szélsőiktől várnak gólokat, Feutrier mellett Daisuke Miyazaki és a balkezes Jin Watanabe is rendkívül gyors. Az indításokból szerzett könnyű gólok lehetnek a csapat egyetlen komoly esélye. Egyrészt mert ez a játékstílus áll legközelebb az izlandi tréner filozófiájához, másrészt Sigurdsson kerete sem magasságban sem testsúlyban nem tudja felvenni a versenyt a komolyabb együttesek ellen. Két méter feletti játékos nincs a nevezett listán, a két beálló, Hiroyasu Tamakawa és Kenya Kasahara súrolja alulról a leginkább ezt a határt. A védekezésnél alkalmazott hatosfalban ezért ők kapnak középen kulcsfeladatot, korábban a Sigurdsson által inkább kettesben bevetett Kohei Narita volt az egyik hármas.

Várható kezdőcsapat

Japán a világbajnokság B-csoportjában Bahrein ellen játszhat némi győzelmi esély reményében. Favoritnak ezen a találkozón se lehet egyértelműen nevezni Tokudáekat, az európai riválisok ellen pedig még kevésbé. Sigurdsson öröme lehet, hogy nemcsak Németországba térhet vissza, hanem szülőhazája legjobbjai ellen is pályára küldheti csapatát. Az Elnöki Kupában már összejöhet egy siker, akár a legutóbbi 22. helyezésen is javíthatnak.

Világbajnoki keret

Kapusok: Akihito Kai (Toyota Auto Body), Yuki Kubo (Daido Steel), Ryosuke Sasaki (Toyota Gosei)
Jobbszélsők: Jin Watanabe (Toyota Auto Body), Hiroki Motoki (Osaki Electric)
Jobbátlövők: Shinnosuke Tokuda (Dabas KC VSE), Hozuki Higashinagahama (Osaki Electric)
Irányítók: Yuto Agarie (Daido Steel), Tetsuya Kadoyama (Toyota Auto Body)
Beállók: Hiroyasu Tamakawa (Osaki Electric), Kenya Kasahara (Toyota Auto Body), Ryusei Okamoto (Toyota Auto Body)
Balálövők: Hiroki Shida (Osaki Electric), Adama Baig (Cesson Rennes MHB), Tatsuki Yoshino (Toyota Auto Body)
Balszélsők: Rémi Feutrier (C’Chartres MHB), Daisuke Miyazaki (Osaki Electric), Naoki Sugioka (Toyota Auto Body)
Védekező: Kohei Narita (Wakunaga Pharmaceutical)

Szövetségi kapitány: Dagur Sigurdsson

Legutóbbi vb-helyezés: 22. hely