Vb 2019: Katar

A sokak szemében ellenszenves arab miniállam válogatottja egymás után kétszer is a legjobb 8 közé jutott világbajnokságon. Idén megismétlik ugyenezt? Ebbe a magyar válogatottnak is lesz némi beleszólása.

Valero Rivera együttese tavaly másodszor is megvédte címét az Ázsia-bajnokságon, Katar mondhatni ellenfél nélkül áll jelenleg a legnagyobb kontinensen. A spanyol szakember által hosszú évek alatt összerakott keret mostanra valódi egységgé alakult, sőt, az idők folyamán kissé ki is cserélődött.

Az nem kérdés, hogy a csapat talán legnagyobb sztárja, Danijel Saric áll továbbra is a kapu előtt. Az egykori bosnyák válogatott hálóőr vélhetően utolsó vb-jét teljesíti idén, csakúgy, mint egy másik kulcsjátékos, Bertrand Roiné. Kettejük tudása és tapasztalata még mindig óriási hasznára van a katariaknak, Rivera mester éppen ezért építi köréjük csapatát. A harmadik nagy név Rafael Capote a keretben, a balátlövő védekezésben és támadásban is alapembernek számít, a házi góllövőlista élmezőnyébe várják. A szintén kubaiból katarivá váló Frankis Carol lehet Rivera további jolly jokere, a Sporting mindenesét a tavalyi Ázsia-bajnokság legjobb játékosának (MVP) választották. A legutóbbi vb-hez képest ő jelentheti a pluszt a katari keretben, még akkor is, ha jobbkezesként a jobbátlövő pozícióban kell játszania. Nem ismeretlen egyébként Carol számára ez a pozíció, klubjában is évek óta szerepel itt, mondhatni ő a világ legjobbja ebben.

Valero Rivera remek csapatot hozott össze (Fotó: qatarhandball.com)

A csapat hátrányára lehet azonban az a szituáció, hogy Rivera nem nevezett egyetlen balkezes átlövőt sem a tornára. Az már talán nem is volt meglepő, hogy Zarko Markovic ezúttal sem lesz ott a csapatban, az egykori veszprémi és tatabányai játékos már hosszabb ideje nem élvezi a kapitány bizalmát. A két évvel ezelőtti tornához képest hiányzó lesz még a védelem oszlopa, Hassan Mabrouk, a beálló Borja Fernández, valamint a korábbi csapatkapitány, Abdulrazzaq Murad is. Míg előbbiek egyszerűen kiöregedtek a csapatból, utóbbi sérülés miatt hagyja ki az eseményt. Nem láthatjuk továbbá a koppenhágai meccseken a nemrég honosított Aljosa Cudic kapust sem, pedig a hálóőr fontos szerepet játszott a kontinenstornán való menetelésben.

A széleken a fiatalos lendület sokat lendíthet a katariakon. Mára már nem honosított sztárjátékosok szerepelnek ezeken a posztokon, pontosabban nem „készen vett” alapanyagból kell összeállítani a nyerő felállást. Bár Alaeddine Berrached és Anis Zouaoui származásilag egyaránt algériai, gyerekkoruk óta Katarban élnek, a katari kézilabda saját nevelései. A bal oldalon Ahmad Madadi is sok veszélyt jelenthet az ellenfelekre, a Rivera által felépített spanyolos játékstílusban komoly szerep hárul rájuk. A csapat mozgatásáért elsősorban Kamalaldin Mallash felel majd, de irányító poszton bő a választék a kereten belül. Közülük Wajdi Sinen többször jobbra is kisegíthet, mikor Carolnak pihenőre van szüksége.

A védekezés Mabrouk hiányában kissé átalakul, még több feladat hárul hármasban Capotéra. Párja középen Roiné mellett Ameen Zakkar lehet. Kettesekben nagyon jól állnak, a már említett Carol mellett Youssef Benali is a jobbak közé tartozik a teljes mezőnyt tekintve. Utóbbi támadásban szintén kulcsember Riveránál. Hátul egyébként előszeretettel játszanak nyitott felállásban, ellenféltől és játék szituációtól függően, ekkor a szélsők, illetve Mahmoud Hassaballa szerepel ékként.

Várható kezdőcsapat

Katar a D-csoportban többek között Magyarország ellenfele is lesz a vb-n. Fontos összecsapás lesz a harmadik fordulóbeli csata, mindkét együttes számára akár a továbbjutásról dönthet. Az első három helyre a keret erőssége és a múltbeli eredmények alapján mindenképpen odaérhetnek Saricék, igazából az lenne a meglepetés, ha az Elnöki Kupában kellene folytatniuk a tornát. A középdöntős csoportban szintén nem számítanak esélytelennek, kis szerencsével akár újra játszhatnának a 7. helyért. Éremért valószínűleg idén nem állnak sorba, ám mindenképpen meghatározó csapat lehetnek a tornán, és valószínűleg a legerősebb nem európai együttes.

Világbajnoki keret

Kapusok: Danijel Saric (Al Duhail SC), Rasheed Yussuf (Al Sadd SC), Anadin Suljakovic (Al Ahli SC)
Jobbszélsők: Alaeddine Berrached (Al Duhail SC), Nidhal Aissa (Al Wakra SC)
Jobbátlövők: Frankis Carol (Sporting CP)
Irányítók: Kamalaldin Mallash (Al Rayyan SC), Mahmoud Hassaballa (Al Ahli SC), Wajdi Sinen (Al Gharafa SC), Moustafa Heiba (Al Wakra SC)
Beállók: Youssef Benali (Chartres MHB), Firas Chaieb (Al Duhail SC)
Balátlövők: Rafael Capote (Al Duhail SC), Bertrand Roiné (klub nélküli), Ameen Zakkar (Al Rayyan SC)
Balszélsők: Anis Zouaoui (Al Wakra SC), Ahmad Madadi (Al Duhail SC), Hamdi Ayed (Al Sadd SC)

Szövetségi kapitány: Valero Rivera

Legutóbbi vb-helyezés: 8. hely