Vb 2019: Macedónia

A szerb férfi kézilabda-válogatotthoz hasonlóan a macedón is éppen egy fiatalításon megy keresztül, amelyet a dán-német közös rendezésű világbajnokságon tesztelhet Raúl González szövetségi kapitány élesben.

Kiril Lazarov és Macedónia. Két név, amely a hosszú évek során összeforrt. A 38 éves kézilabdázó a legnagyobb világklasszis jobbátlövők egyike az elmúlt 15 évből, és még mindig aktív. Klubcsapatában, Nantes-ban a spanyol Eduardo Gurbindóval osztja meg a játékperceket, míg hazája nemzeti csapatával még ő a zongoracipelő. Ezen a világbajnokságon különösen szükségük lesz a macedónoknak a rutinjára, mivel fiatalítás közepette néhány ász már nem áll rendelkezésére a kapitánynak. Filip Mirkulovski és Nemanja Pribak sokáig meghatározója volt a macedón csapatnak, most viszont eljött a fiatalok ideje.

Az egykor szebb napokat látott Metalurgban pallérozódnak kiváló fiatalok a Bajnokok Ligájában, így Serafimov, Lazarevski és Tankoski is széles közönség előtt mutathatja meg a napokban eddig elsajátított nemzetközi tapasztalatát.

A PSG klubedzőjeként is dolgozó szövetségi kapitány elsőre úgy látszik, ügyesen megtalálta a fiatalok és rutinosak, mondhatni világklasszisok egyvelegét. Merthogy az idősebbekhez tartozó játékosok szinte mind egytől egyig világklasszis, elég csak a kapus Borko Ristovskira gondolni, bár ő már talán túl van pályafutásának zenitjén. Nincs azonban ezzel így a veszprémi balszélső, Dejan Manaskov, aki kiváló formában érkezik a vb-re. Filip Taleski ígéretes balátlövő, nem hiába csapott le rá a Rhein-Neckar Löwen, azonban Nikolaj Jacobsen edző a fontos meccseken rendre nem számít rá.

Stojanche Stoilov a Vardar és a válogatott emblematikus figurája, a beálló óriási erőssége védekezésben és támadásban is hazájának. Róla egyébként úgy hírlik, a szezon végén távozik Szkopjéból, és a bundesligás Magdeburg szolgálatába áll.

Várható kezdőcsapat

Igazán kemény csoportba kerültek a macedónok az Eb-győztes spanyolokkal, a horvátokkal és Izlanddal, Bahrein és Japán legyőzése azonban elvárható tőlük, de a bravúr sem lenne azért ördögtől való. Mindenesetre a macedón továbbjutás bizonyára meglepőbb lenne, mint az Elnök Kupában való szereplés.

Világbajnoki keret

Kapusok: Borko Ristovski (Benfica), Nikola Mitrevski (Dobrogea Sud Constanta), Zlatko Daskalovski (Strasbourg)
Jobbszélsők: Goce Georgievski (CSM Bucuresti), Martin Popovski (RK Vardar Skopje)
Jobbátlövők: Martin Serafimov (RK Metalurg Skopje), Kiril Lazarov (HBC Nantes)
Irányítók: Goran Krstevski (Rabotnik), Filip Churlovski (Rabotnik)
Beállók: Stojanche Stoilov (RK Vardar Skopje), Zarko Peshevski (HC Motor Zaporozhye), Milan Lazarevski (RK Metalurg Skopje)
Balátlövők: Filip Lazarov (Ratingen), Filip Taleski (Rhein-Neckar Löwen), Velko Markoski (Dobrogea Sud Constanta) Filip Kuzmanovski (Rabotnik), Mario Tankoski (RK Metalurg Skopje)
Balszélsők: Dejan Manaskov (Telekom Veszprém)

Szövetségi kapitány: Raúl González

Legutóbbi vb-helyezés: 13.