Vb 2019: Magyarország

A Magyar Kézilabda Szövetség célkitűzésének értelmében a magyar válogatottnak az első hét hely valamelyikére kell odaérnie a számunkra ma kezdődő világbajnokságon. Nem lesz könnyű dolga a társ-szövetségi kapitányok, Csoknyai István és Vladan Matics által irányított csapatunknak, de nem lehetetlen megvalósítani az álmot.

Pánikhangulat uralkodott a magyar kézilabda-szurkolók körében, amikor a dán-német közös rendezésű vb-selejtező sorsolásán kiderült, Szlovéniát kell legyőznünk két mérkőzésén a tornáért. Ez végül a vártnál könnyebben sikerült még Ljubomir Vranjessel a kispadon.

Az ősszel azonban a tréner veszprémi menesztését követően a válogatott éléről is távozott, ahol ideiglenesen Csoknyai István követte, majd véglegesen kinevezték a balatonfüredi szakembert Vladan Maticcsal együtt társ-szövetségi kapitánynak.

A duó a magyar férfi kézilabdázásban egyedülállóan Dániában debütált egy nem túl szívderítő, 33–19-es vereséggel, majd egy ennél lényegesebben szebb győzelemmel (28–25) három nap múlva szintén az olimpiai bajnok ellen.

Fontos világverseny kezdődik számunkra, mivel a 2020-as tokiói ötkarikás játékokra az első hétbe kerüléssel megszerezhetnénk a jogot, hogy selejtezhessünk. Amennyiben ez nem jön össze, akkor sem dől össze a világ, mivel a jövő évi Európa-bajnokságon még további két hely gazdára talál a selejtezőkre.

A jelenben maradva ezt a sikert valószínűleg a Balogh Zsolt, Bánhidi Bence, Bodó Richárd, Lékai Máté, Mikler Roland tengely harcolhatja ki jól kiegészülve többek között Ilyés Ferenccel és a legfontosabb meccseken majd Nagy Lászlóval.

Egészen biztos fontos szerepe lesz majd Ligetvári Patriknak, aki félévnyi spanyolországi légióskodást követően hármas védőként bizonyíthat majd, illetve, ha a sors úgy hozza, Bodó távollétében támadásban is szerepet kaphat. Jamali Imannal karöltve, ugyanis a szegedi Bombázó akárcsak Balogh Zsolt és Lékai Máté, apai örömök elé néz, éppen a világbajnokság során születhet meg az első gyermekük.

Szerencsére Magyarországot elkerülték a sérülések, így gyakorlatilag a legerősebb összeállításában utazhatott ki az alakulat. A keretszűkítés áldozata lett a Nantes-ban kevés lehetőséghez jutó, azóta már klubot váltó Faluvégi Rudolf, valamint a TBV Lemgóval a Bundesligában szereplő Bartók Donát. Ott van viszont a keretben két fiatal, a jobbátlövő Máthé Dominik, aki a dánok ellen debütált címeres mezben, valamint a már bemutatkozott balátlövő, Szita Zoltán. Ők azonban egyelőre tartalékok, akárcsak a Ferencváros védekező specialistája, Schuch Timuzsin.

Várható kezdőcsapat

Jó csoportba és ágra került Magyarország a világbajnokságon nem vitás. Papíron Svédország természetesen kiemelkedik a D jelű hatosból, azonban a második legerősebb keret szintén, amely a miénk. Nem szabad azonban lebecsülni a dél-amerikai Argentínát vagy éppen Egyiptomot. A továbbjutást kiharcolva Dánia és Norvégia lehet a legerősebb ellenfelünk.

Összességében tehát kijelenthető, hogy játékoskeretek alapján a negyedik legerősebb Magyarország a C-D ágon, így egy csoport második hely után egyetlen bravúrral akár a kitűzött célt el lehetne érni.

Világbajnoki keret

Kapusok: Mikler Roland (Telekom Veszprém), Székely Márton (Grundfos Tatabánya)
Jobbszélső: Hornyák Péter (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Ferencváros), Balogh Zsolt (MOL-Pick Szeged), Nagy László (Telekom Veszprém)
Irányítók: Császár Gábor (Kadetten Schaffhausen), Lékai Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: Bánhidi Bence (MOL-Pick Szeged), Sipos Adrián (Grundfos Tatabánya)
Balátlövők: Bodó Richárd (MOL-Pick Szeged), Ilyés Ferenc (Grundfos Tatabánya), Jamali Iman (Telekom Veszprém), Ligetvári Patrik (Ademar León)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüredi KSE), Juhász Ádám (Grundfos Tatabánya)
Tartalékok: Máthé Dominik (Balatonfüredi KSE), Szita Zoltán (Balatonfüredi KSE), Schuch Timuzsin (Ferencváros)

Szövetésig kapitányok: Csoknyai István és Vladan Matics

Legutóbbi vb-helyezés: 7.