Vb 2019: Norvégia

A legutóbbi világbajnokságon ezüstérmet szerző Norvégia ezúttal is esélyes a döntőre, azonban több kulcsember formája miatt fájhat a kapitány feje.

Christian Berge szövetségi kapitány elitcsapatot varázsolt a norvégokból. A kapitány irányában teljes a bizalom, tavaly októberben 2025. február 28-ig hosszabbították meg a szerződését.

A torna előtt kérdéses volt Christian O’Sullivan játéka, miután december elején egy kisebb beavatkozást végeztek el a bal térdében. Ennek a rehabilitációja 2-4 hét, így a szövetségi kapitány nem hagyta ki a 18-as keretből. A felkészülés során támadásban kevesebb szerepet kapott, de a védelem közepén alapember volt a Magdeburg klasszisa.
A flensburgi Göran Johannessen pedig még a Szeged elleni BL-meccsen szenvedett ujjsérülést a lövőkezén, a műtétet elkerülte, de nem tudni, milyen formában lesz a vb-n. Ez az ősz egyébként sem sikerült a legjobban neki, hiszen a szezont bokasérüléssel indította.

Ezek fényében Sander Sagosenre még nagyobb teher hárul, azonban a PSG üdvöskéje már a legszűkebb elithez tartozik, vállára tudja venni a nemzeti csapatot. A legutóbbi vb-n epizódszereplő Espen Lie Hansen a két kulcsember sérülése miatt ezúttal több szerepet kaphat majd támadásban. Sagosen mellett rengeteg múlik majd a széleken, de a Kristian Björnsen, Magnus Jöndal duó szinte képtelen hibázni. Mindketten fontos elemei a norvég válogatott támadójátékának. Az elnyűhetetlen Bjarte Myrhol 36 évesen is vezéregyéniség támadásban és védekezésben, játéka nagyban meghatározza a Berge-csapat szereplését.

A veszprémi Kent Robin Tönnesen számított volna az első számú jobbátlövőnek, de az egyik edzésen a bal kezében eltört egy csont, így kihagyja a tornát. A helyére a kieli Harald Reinkind került a keretbe, aki Eivind Tangen és Magnus Röd társaságában oldhatja meg ezt a posztot. Elképesztően erős ez a pontja a norvégoknak, mindannyian magas szinten tudnak játszani. Klubjában, a Flensburgban második számú kapusnak számít Torbjörn Bergerud, de a címeres mezben megkérdőjelezhetetlen a helye a kezdőben, ezen a tornán sem lesz másképp.

A norvégok legnagyobb fegyvere talán az, hogy csere nélkül meg tudják oldani a támadást és a védekezést, ezáltal elképesztő tempóban képesek kézilabdázni. Ráadásul hihetetlen magabiztosságot sugároznak még a sztárcsapatok ellen is. Védekezésben Myrhol mellett O’Sullivan az alapember hármasban, ezért is lenne különösen fontos, hogy az irányító teljesen egészséges legyen a tornán.

Várható kezdőcsapat

Norvégia képes lehet a végső győzelemre is a vb-n, azonban sok múlhat azon, hogy mennyire tudják majd használni sérülésük után az O’Sullivan, Johannessen duót. Szerencséjükre csak a csoportkört utolsó fordulójában játszanak a dánokkal, így akkora formába hozhatják a Bundesligában szereplő párost.

Világbajnoki keret

Kapusok: Espen Christensen (TSV GWD Minden), Torbjörn Bergerud (SG Flensburg-Handewitt)
Jobbszélsők: Kristian Björnsen (HSG Wetzlar), Kevin Maageroe Gulliksen (TSV GWD Minden)
Jobbátlövők: Harald Reinkind (THW Kiel), Eivind Tangen (Skjern Handbold), Magnus Abelvik Röd (SG Flensburg-Handewitt)
Irányítók: Sander Sagosen (PSG Handball), Magnus Fredriksen (Elverum Handball), Göran Sögard Johannessen (SG Flensburg-Handewitt), Christian O’Sullivan (SC Magdeburg)
Beállók: Bjarte Myrhol (Skjern Handbold), Petter Överby (HC Erlangen), Henrik Jakobsen (Fénix Toulouse HB), Magnus Gullerud (TSV GWD Minden)
Balátlövők: Espen Lie Hansen (HBC Nantes)
Balszélsők: Magnus Jöndal (SG Flensburg-Handewitt), Alexandre Blonz (Viking Handball)

Szövetségi kapitány: Christian Berge

Legutóbb vb-helyezés: 2. hely