Vb 2019: Spanyolország

A legutóbbi Európa-bajnokságot megnyerő spanyol válogatott a világbajnokságon is felérne a csúcsra.

A spanyol keretből, olyan klasszisok maradtak ki, mint Sterbik Árpád, Jorge Maqueda, David Balaguer és Valero Rivera. Igaz, Sterbik az Eb-n is később csatlakozott az együtteshez. A hiányzók ellenére bombaerősnek tűnik Jordi Ribera válogatottja.

Kapusposzton talán a spanyolok állnak a legjobban, hiszen a Barcelona hálóőre, Gonzalo Pérez de Vargas és a PSG klasszisa, Rodrigo Corrales a legszűkebb elithez tartozik. Az előttük tornyosuló Viran Morros, Gedeon Guardiola védőtengely pedig talán a világ legjobb védőpárosa jelenleg. Az tehát biztos, hogy ebben a játékelemben nem lesz gondja az Eb-címvédőnek. A hatosfal mellett 5+1-et védekeznek, utóbbiban Alex Dujshebaev a zavaró.

Támadásban a világklasszis beálló, Julen Aginagalde az egyik legfőbb fegyver. Irányító poszton a megszokott Raúl Entrerríos, Daniel Sarmiento osztozik a játékperceken. Itt, valamint átlövőben is az adott ellenféltől, térféltől függ, hogy kik kezdenek. Jobbátlövőben Alex Dujshebaev és Eduardo Gurbindo nagyjából ugyanannyi időt tölthet majd pályán, a jobb kezes lövőknél a Szeged sztárja, Joan Canellas az első számú opció.

A széleken nagy meglepetésre nincs ott a Balaguer, Rivera duó, a helyükre a Barca két játékosa, Aléix Gómez és Aitor Arino került be, de vélhetően a Ferran Solé, Ángel Fernández kettős kap majd több szerepet. Jól látszik, hogy beállót kivéve, minden poszton azonos képességű játékosok állnak rendelkezésre, Jordi Ribera kedve szerint rotálhatja a csapatot.

A keret mélysége pedig hatalmas előnyt jelent majd a vb sorozatterhelésében, főleg a végjátékban jöhet majd ez ki igazán.

Várható kezdőcsapat

A csoportkörben a horvátok lesznek a spanyolok legfőbb riválisai, de az elődöntőhöz a francia, német duóból is maguk mögé kell utasítani valakit. Joggal reménykedhetnek abban a spanyol szurkolók, hogy az Eb-t követően a vb-címet is megnyerik kedvenceik.

Világbajnoki keret

Kapusok: Gonzalo Pérez de Vargas Portero (Barca Lassa), Rodrigo Corrales (PSG Handball), Sergey Hernández (BM Logrono La Rioja)
Jobbszélsők: Ferran Solé (Fénix Toulouse HB), Aléix Gómez (Barca Lassa)
Jobbátlövők: Alex Dujshebaev (PGE Vive Kielce), Eduardo Gurbindo (HBC Nantes)
Irányítók: Raúl Entrerríos (Barca Lassa), Daniel Sarmiento (Saint-Raphael Var Handball)
Beállók: Julen Aginagalde (PGE Vive Kielce), Adriá Figueras (BM Fraikin Granollers), Gedeón Guardiola (Rhein-Neckar Löwen), Abel Serdio (Recoletas Atl. Valladolid)
Balátlövők: Iosu Goni (PAUC Handball), Daniel Dujshebaev (PGE Vive Kielce), Joan Canellas (MOL-PICK Szeged)
Balszélsők: Aitor Arino (Barca Lassa), Ángel Fernández (PGE Vive Kielce)
Védekező: Viran Morros (PSG Handball)

Szövetségi kapitány: Jordi Ribera

Legutóbbi vb-helyezés: 7. hely