Vb 2019: Tunézia

Afrika bajnoka könnyű sorsolást kapott a világbajnokságon, még egyik legnagyobb sztárjuk, Amine Bannour nélkül is reális esélyük van a középdöntőbe jutásra.

Tavaly hat év után került újra Tunéziába a „fekete kontinens“ aranyérme, ami egy új korszak kezdetét is jelentheti a piros-fehéreknél. A Toni Gerona szövetségi kapitány által behozott spanyolos játékstílus meghozta első eredményét, amiben egy felnövekvő új generáció is komoly részt vállalt. Már nincs a válogatott közelében az előző évtizedet meghatározó tunéziai játékosok közül Issam Tej, Wissem Hmam, Mahmoud Gharbi és Aymen Toumi sem. A világbajnokságon rajtuk kívül még egy komoly hiányzó lesz, Amine Bannour sérülés miatt kényszerül kihagyni a tornát. Pedig az őszi idényben végre az európai közegben is megmutatta, mire képes, a Bajnokok Ligájában húzóembernek számított a Dinamo Bucurestiben. Nélküle kissé megváltozhatnak a csapat céljai.

A jobbkezes lövősor azért nem lesz gyenge, Wael Jallouz mellett újra ott van Mosbah Sanai, valamint a tavalyi ANK-n feltűnő Oussama Jaziri is. Utóbbi az új generáció egyik legígéretesebb tagja. A BL-győztes Montpellier-nél alapemberré váló Mohamed Soussi a válogatottban elsősorban középen kap szerepet, az irányító feladatokat ezúttal a sok sérülés miatt klubjában is gyakorolhatta. Amennyiben vérbeli játékmester kell a pályára, Gerona mester rendelkezésére áll Kamel Alouini, akire ugyanaz igaz, ami Bannour-ra, a Dinamo Bucuresti színeiben húzóemberként rendszeres játéklehetőséget kapott a BL-ben. A jobb oldalon Oussama Hosni az egyetlen bevethető átlövő. A Pontault balkezese eddig többnyire szélsőként kapott szerepet a nemzeti együttesnél, ezúttal azonban – Bannour hiányában – nincs más választása Gerona kapitánynak.

Mohamed Soussi BL-győztesként irányíthatja hazáját is (Fotó: handball.tn)

A széleken is „egyoldalas“ lehet Tunézia. Míg a bal szárnyon Oussama Boughanmi és Rafik Bacha személyében két kiváló játékosuk van, a jobbon fiatalok állnak csupán rendelkezésre. A gólok java részét azonban ettől a csapatrésztől várhatjuk, főleg, hogy Boughanmi és Bacha a büntetők végrehajtásában is jeleskedik.

A beálló poszton két magas, erős játékosa van Geronának, közülük Marouane Chouiref számít nevesebbnek. A Tremblay légiósa a védelem tengelyében is alapember, párja Soussi vagy Jallouz lehet az alapfelállásnál. Bannour sérülése egy pozitív változást hozhat, a csapatnak innentől nem kell cserélnie védekezés és támadás között, ami nagyban segíti a gyors lefolyású támadások építését. A kapusok mindig is fontos szerepet játszottak a piros mezeseknél, ezúttal is így lesz. A keret két legrutinosabb tagja, Makrem Missaoui és Marouéne Maggaiez osztozhat a perceken, az utóbbi időben a fontos meccseken inkább előbbi alkotott maradandót.

Várható kezdőcsapat

Tunézia a C-csoportban szerepel a világbajnokságon, és reális esélyekkel pályázik a továbbjutásra. A skandinávok papíron erősebbnek tűnnek, a sorsdöntő meccset Ausztriával vívhatják Jallouzék, a sorsolás fintora szerint éppen a záró fordulóban. Feladatuk egyáltalán nem megoldhatatlan, siker esetén rögtön nagyot javítanának legutóbbi (19.) helyezésükön. A középdöntőben jó esetben Magyarországgal is összekerülnek.

Világbajnoki keret

Kapusok: Makrem Missaoui (CS Dinamo Bucuresti), Marouéne Maggaiez (CSM Bucuresti), Amine Bedoui (Espérance de Tunis)
Jobbszélsők: Anouar Ben Abdallah (Étoile du Sahel), Ramzi Majdoub (Club Africain)
Jobbátlövők: Oussama Hosni (Pontault-Combault HB)
Irányítók: Mohamed Soussi (Montpellier HB), Kamel Alouini (CS Dinamo Bucuresti), Achraf Saafi (Étoile du Sahel)
Beállók: Marouane Chouiref (Tremblay en France HB), Jihed Jaballah (SelkaSpor)
Balátlövők: Wael Jallouz (Füchse Berlin), Mosbah Sanai (Al Nasr Club), Oussama Jaziri (Espérance de Tunis), Youssef Maaref (Al Ahly SC)
Balszélsők: Oussama Boughanmi (Espérance de Tunis), Rafik Bacha (Étoile du Sahel)
Védekező: Khaled Haj Youssef (Al Sadd SC)

Szövetségi kapitány: Toni Gerona

Legutóbbi vb-szereplés: 19. hely