Vb-selejtező: ötgólos magyar siker Szlovéniában

Bodó Richárd MTI Fotó: Illyés Tibor

A magyar férfikézilabda-válogatott parádés második félidei játékának köszönhetően 29-24-re legyőzte Szlovéniát világbajnoki selejtezős párharc első mérkőzésén Koperben.

A lehető legjobbkor született meg a Vranjes-éra első győzelme tétmérkőzésen. Ötgólos előnnyel várhatja Magyarország a szerdai visszavágót, amely 19 órakor kezdődik Veszprémben.

Nem indult jól a magyar férfi kézilabda-válogatott szempontjából a Szlovénia elleni világbajnoki selejtezős párharc első mérkőzése. Bodó kétszer, Bánhidi egyszer lőtte telibe a kapufát, míg a másik oldalon Dolenec és Blagontinsek lövései is beakadtak. Hat perc játékot követően 3–0 állt az eredményjelzőn.

Ezt követően kihagytunk két hétméterest Lékai és Balogh révén, azonban a kipattanót mindkét esetben értékesítették az ítéletvégrehajtók. A kilencedik percben jött az első akciógólunk, a szegedi Bodó Richárd talált be kilenc méterről (5–3). Fokozatosan csökkentette hátrányát a magyar csapat, de a 20. minutum környékén 9–8-nál nem sikerült egyenlíteni.

A 22. percben erős játékvezetői ítélet után Bánhidi Bencének kellett felülni a lelátóra, miután Bezjakot vágta nyakon. Szándékosnak ítélték meg a bírók, azonnali piros lappal ’’jutalmazták” a 23 éves beállót.

Szerencsére nem estek össze Ljubomir Vranjes tanítványai a szünetig, 12–9-ről Balogh Zsolt egalizált, majd vezethettünk volna is, de üres kapura Sipos Adrián nem tudott lőni. Bodó dudaszó pillanatában esett gólját nem adták meg, így 14–13-as hátránnyal mehetett az öltözőbe a magyar válogatott.

A második játékrészben folytatódott a játékvezetők vesszőfutása, a szokásosnál sokkal több kiállítást fújtak mindkét oldalon, amelyet a magyar csapat viselt jobban. A szlovéneket kilencszer, a magyarokat tizenháromszor sújtották ilyen ítélettel a mérkőzés során.

A 37. percben jött a második magyar piros lap, Sipos Adrián késett le Zarabecről, akit így mellkason ütött. Harmadik két perce kényszerítette a lelátóra a tatabányai beállóst.

Ledolgoztuk a hátrányunkat, majd a 41. minutumban 18-18-nál másodszorra sikerült átvenni a vezetést, amikor Lékai Máté felvarrta a labdát Kastelic kapus feje fölé.

Egyre jobban vesztette el ekkor már a játék fonalát a házigazda, miközben a Vranjes-tanítványok egyre magabiztosabban kezdtek el kézilabdázni. Székely Márton fontos pillanatokban védett, míg a Bodó, Bóka, Lékai hármas szállította a gólokat.

A mérkőzés utolsó tíz perce már egészen simára sikeredett, Hornyák kétszer adta kínaira a labdát a jobbszélről, amelyekből gól született. Már hatgólos is volt a magyar előny, végül 29-24-es győzelmet arattak Bodó Richárdék.

Szlovénia – Magyarország 24–29 (14–13)
Szlovénia:
Lesjak (4/2 védés), Kastelic (-) – Kavticnik 7 (4), Zarabec 4, Mackovsek 3, Cingesar 3, Dolenec 2, Blagotinsek 2, Janc 2, Gaber 1
Magyarország:
Mikler (3 védés), Székely (7/1 védés) – Bodó 6, Bóka 6, Lékai 6, Balogh 3 (1), Nagy L. 3, Bánhidi 2, Ilyés 1, Ligetvári 1, Sipos 1