Vb 2019: Egyiptom

Sorozatban tizennegyedszer is szerepel a világbajnokság főtábláján Egyiptom csapata. A mára már komolynak nevezhető afrikai együttes Magyarországgal is megmérkőzik a csoportkörben.

Pár éve még meglepetésszerű volt a “Fáraók” egy-egy bravúros teljesítménye, amivel elérték, hogy a komolyabb csapatok is alaposan felkészülnek belőlük. A legjobb esélyük a közelmúltban a 2015-ös katari – nem európai – rendezésű vb-n volt egy kiugró eredményre, ám akkor nem sikerült az áttörés (14. hely). A franciaországi viadalon további egy helyet javítottak a végső helyezésükön. Két év múlva pedig éppen Egyiptom ad otthont a tornának, a szövetség igazi célja, hogy addigra állítson össze egy masszív csapatot.

A tavalyi Afrikai Nemzetek Kupáján elveszített döntő Marwan Ragab szövetségi kapitány állásába került. Hosszas választás után végül David Davis vette át a tisztségét. Az azóta a Telekom Veszprém edzőjének is kinevezett spanyol szakember egy teljesen új irányvonalat hozott a csapathoz, munkájának pedig 2021-re kell beérnie.

Davis nem sokat változtatott a legutóbbi versenyeken látott kereten, csupán kényszerűségből hagyott ki néhány játékost. Habár Mamdouh Taha, Mohamed Elbassiouny, vagy Ahmed Abouelfetoh sem számított alapembernek, mégis fontos láncszemek voltak a korábbi csapatösszetételben, rájuk most sérülés miatt nem számíthat a kapitány. Ott van viszont továbbra is a névsorban a legnagyobb sztár, Ahmed Elahmar, a még mindig “csak” 34 éves jobbátlövő sorozatban hetedik vb-jét kezdi meg az egyiptomiak kulcsembereként. Elképesztően gólérzékeny, testi adottságainak és technikai képzettségének köszönhetően pedig sokoldalú játékos, szélsőként is bármikor bevethető. Mellette az irányító poszton szereplő Eslam Hassan lehet a csapat vezére, rá is elsősorban a támadások során építhetnek. Szintén nagy név a Montpellier BL-győztes beállója, Mohamed Mamdouh. A kölni sikerben oroszlánrészt vállaló vonaljátékosra a védelem tengelyében számol Davis.

David Davis először vezethet csapatot világbajnokságon (Fotó: ehf.com.eg)

Egyiptom játéka eddig is a masszív védekezésre, és az abból indított gyors támadásokra épült. Ez a spanyol edző érkezésével sem változik, sőt. A védőfal abszolút alappillére Mohamed Elmasry, aki csak a defenzív játéknál kerül a pályára. A felállás alap esetben a hatosfal, de az egykoron kiváló zavaróként számon tartott Davis biztosan kidolgozott egy nyitottabb felállást is. Természetesen fontos szerep jut a kapusoknak, közülük Karim Hendawy számít az egyértelmű kezdőnek. A már a Bajnokok Ligájában is bemutatkozó hálóőr ezúttal új társat kapott az afrikai BL-t nyerő Al Ahly egyese, Mohamed Essam személyében.

A már említett gyors támadásokat elsősorban Mohamed Sanad fejezi be, aki idén a francia ligában is legjobbak közé tartozik, egészen pontosan a negyedik a góllövőlistán. A jobb szárny vele kissé erősebbnek tűnik a balnál. Az átlövő poszton azonban nincs különbség, a jobbkezes oldalon két már Európát is megjárt tüzér ellensúlyozza Elahmar eredményességét. Ali Zein és Yehia Elderaa egyaránt lehet kezdő, Davis az aktuális ellenféltől függően küldheti pályára őket.

Várható kezdőcsapat

Egyiptom a világbajnokság D-csoportjában kapott helyet. A papírforma szerint nem számítanak továbbjutásra esélyesnek, ettől függetlenül – Angolán kívül – mindegyik együttes ellen szoros eredmény várható tőlük. A középdöntős szereplés sem lenne akkora meglepetés tőlük, ehhez a mieink, illetve Katar ellen kellene nagyot alakítaniuk. A legjobb nem európai csapat díj tulajdonosára már akár éppen a csoportmérkőzések során fény derülhet, Elahmarék és Danijel Saricék között dől el valószínűleg ez a verseny.

Világbajnoki keret

Kapusok: Karim Hendawy (Besiktas Mogaz HT), Mohamed Essam (Al Ahly SC)
Jobbszélsők: Mohamed Sanad (USAM Nimes), Akram Yousri (Zamalek SC)
Jobbátlövők: Ahmed Elahmar (Zamalek SC), Yahia Khaled (Zamalek SC)
Irányítók: Eslam Hassan (Al Ahly SC), Ahmed Khairy (Al Ahly SC)
Beállók: Mohamed Mamdouh (Montpellier HB), Wissam Nawar (Zamalek SC), Mohamed Maher (Gezira SC)
Balátlövők: Ali Zein (UAE Sharjah Handball), Yehia Elderaa (Zamalek SC), Abdelrahman Abdou (Al Ahly SC), Omar Hagag (Al Ahly SC)
Balszélsők: Omar Elwakil (Al Ahly SC), Karim Ayman (Zamalek SC)
Védekező: Ibrahim Elmasry (Al Ahly SC)

Szövetségi kapitány: David Davis

Legutóbbi vb-helyezés: 13. hely