Vb 2019: Oroszország

A világbajnokság “halálcsoportjában” szereplő oroszokra rájárt a rúd a felkészülés során. A csapat öt kulcsjátékosát kénytelen nélkülözni Németországban, ennek ellenére az olimpiai selejtezős kvótát érő 2-7. helyezés a célkitűzés.

A tavalyi Eb-ről lemaradt Oroszország, idén viszont új szövetségi kapitánnyal sikeresen vívták meg a selejtezőket a vb-re. Eduard Koksharov korábban játékosként volt a csapat vezére, most pedig minimális edzői tapasztalattal került Dmitry Torgovanov helyére a kispadra. Az egykori klasszis balszélsőnek nehéz dolga volt a keret kialakításában, hiszen kényszerhelyzet eredményeként szinte kizárólag csak az újabb generációbeli játékosokból válogathatott. A korábbi sztárok közül Konstantin Igropulo, Sergey Shelmenko, Sergey Gorbok és Pavel Atman is a maródiak listáján szerepel. Utóbbit Koksharov mégis nagyon szerette volna elvinni a tornára, a végső döntést azonban az orvosok hozták meg. Mellettük az eddigi első számú kapus, Victor Kireev is megsérült az utolsó tesztmeccsen, olyannyira, hogy a torna elejét biztosan ki kell hagynia (ám később nevezni akarják).

A régi generációból csak Timur Dibirov, Dmitry Kovalev és Oleg Grams maradt hírmondónak, rájuk azonban bármilyen helyzetben számolhat a mester. A balszélső még mindig a világ egyik legjobbja posztján, a kapus pedig a francia ligában újra felépítette magát, nagyszerű szezont fut. A felkészülés során Daniil Shishkarev volt a csapat legeredményesebbje, a Vardar jobbszélsője az oroszok egyik vezére lehet a vb-n. A BL-győztes balkezes rendkívül sokoldalú, vészhelyzetben akár egy sorral beljebb, az átlövők között, illetve kettes védőként is lehet rá számítani. Ugyanúgy óriási teher lesz Dmitry Zhitnikov vállán is. A szegedi játékos a válogatottban irányítóként szerepel, ahol rendre kulcsszereplő tud lenni. Ez most hatványozottan igaz lehet, hiszen Koksharov nem nevezett mellé klasszikus irányítót a szűkített keretbe, tehermentesítését így az inkább átlövőnek nevezhető Alexander Shkurinskiy oldhatja meg. A Meshkov Brest kiválóságának kettős szerepe lesz a vb-n, nemcsak irányítóban, hanem a jobbátlövő poszton is be kell segítenie, mivel a kapitány ide is csak egy embert, Dmitry Kiselevet nevezte.

Timur Dibirov az oroszok csapatkapitánya (Fotó: rushandball.ru)

A nagyon fontos királyposzton a leggyengébb talán az orosz csapat. Vitaly Komogorov lehet az első választás Koksharovnál, akinek ez az első világversenye ilyen fontos szerepkörben. Alexander Dereven karrierje szépen indult, egy ideje azonban mintha megállt volna a fejlődésben, még klubjában sem tud igazán alapemberré válni. A vb-n még így is bizonyíthat, sőt akár jobbátlövőként is feladatokat kaphat. Az együttes szupercseréje Kovalev lehet. A technikás jobbszélső elsődleges feladata a büntetők értékesítése lesz, de a jobbszélen szintén megbízható megoldás Shishkarev mögött.

Védekezésben az oroszos 5+1-et láthatjuk leginkább majd tőlük, Dibirovval az ék szerepében, de Koksharov készül hatosfallal is. Középen a vardaros Gleb Kalarash az alappillér, mellette pedig az újra kivirágzó Egor Evdokimov kaphat fontos szerepet. Pozitív, hogy a keret minden tagja bent hagyható védekezésben.

Várható kezdőcsapat

Az oroszok a legerősebbnek mondható A-csoportba kerültek a sorsolás után. A címvédő franciák és a hazai pályán szereplő németek ellen aligha lesz esélyük, a szerbekkel és a brazilokkal szemben pedig ki-ki mérkőzéseket játszhatnak. Korea ellen kötelező a győzelem. A csapat célkitűzése egy olimpiai selejtezős tagságot érő helyezés (2-7.), ahhoz pedig tovább kellene jutniuk a csoportból. A sérültek hiányában ez kemény feladatnak ígérkezik, nemcsak mindkét rangadót kell hozniuk, hanem a folytatásban még a spanyol, horvát kettős egyikét is le kellene győzniük ehhez. A csapat reális helye inkább a 10-15. pozíciók környéke lehet.

Világbajnoki keret

Kapusok: Oleg Grams (US Dunkerque HB), Dmitry Pavlenko (Chekhovskie Medvedi), Victor Kireev (HC Motor Zaporozhye)
Jobbszélsők: Daniil Shishkarev (RK Vardar Skopje), Dmitry Kovalev (HC Spartak Moskva), Aleksey Fokin (HC Kaustik Volgograd)
Jobbátlövők: Dmitry Kiselev (RK Vardar Skopje)
Irányítók: Dmitry Zhitnikov (MOL-Pick Szeged), Alexander Shkurinskiy (HC Meshkov Brest)
Beállók: Gleb Kalarash (RK Vardar Skopje), Sergey Gorpishin (HC Erlangen), Egor Evdokimov (HC Spartak Moskva), Maksim Mikhalin (SKIF Krasnodar)
Balátlövők: Vitaly Komogorov (CS Dinamo Bucuresti), Alexander Dereven (HC Spartak Moskva), Sergey Kosorotov (Chekhovskie Medvedi)
Balszélsők: Timur Dibirov (RK Vardar Skopje), Roman Ostaschenko (Chekhovskie Medvedi)

Szövetségi kapitány: Eduard Koksharov

Legutóbbi vb-helyezés: 12. hely