Vb 2019: Szerbia

A szerb férfi kézilabda-válogatott az elmúlt két világbajnokságot kihagyta, most azonban edzőlegendákkal a kispadon, alaposan megfiatalodva vágnak neki a dán-német közös rendezésű tornának.

Szerbia az utóbbi évtizedekben ontotta a világklasszis férfi kézilabdásokat, azonban válogatott szinten nem tudtak tartós sikereket elérni. Utoljára a hazai rendezésű, 2012-es Európa-bajnokságon álltak fel a dobogóra, ahol Darko Stanic vezérletével ezüstérmet nyertek. Azonban ez is csak egy kiugró eredménynek bizonyult, egy esztendővel később a világbajnokságon már a nyolcaddöntőben kiestek, 2015-ben és 2017-ben pedig ki sem jutottak a vb-re.

Megújuláson megy keresztül napjainkban a szerb férfi kézilabda-válogatott. A 2018-as horvátországi Eb-n a csoportból továbbjutottak, de a középdöntőben már elvéreztek, és a 12. helyen végeztek Jovica Cvetkoviccsal a kispadon. Ezen a nyáron új irányvonalat szabva a szerb férfi kézilabdázás ’90-es és 2000-es éveinek két legendája, Nenad Perunicic és Nedeljko Jovanovic lettek az edzők, előbbi a szövetségi kapitány, utóbbi a másodedző.

Megfiatalított keret néhány rutinos játékossal megfűszerezve. Sérülés miatt mindössze egyetlen hiányzójuk van, Darko Djukic, aki a Meshkov Breszt játékosa. Nem lesz ott azonban Ilija Abutovic, Petar Nenadic vagy Zarko Sesum.

Mindezek ellenére középszinten erős csapatot tud kiállítani első világversenyén a Perunicic, Jovanovic duó. Kapusposzton kimondottan erős Szerbia, a Kielcében védő, a nyáron Veszprémbe igazoló Vladimir Cuparával és az európai kézilabdázásba az ősszel a Vardar Szkopje mezében berobbanó Dejan Miloszavljevvel. A jobbszélen Bogdan Radivojevic, balátlövőben pedig Miljan Pusica, Nemanja Obradovic és Drasko Nenadic is jó megoldás lehet, de a balszélen is masszívak lehetnek.

Szerbia legnagyobb sztárja azonban a Füchse Berlin beállója, Mijajlo Marsenic lehet. A 25 éves játékos a nyáron igazolt a Vardarból a Bundesligába, ahova gyorsan beilleszkedett. Tizenkilenc mérkőzésen 39 gólnál tart a bajnokságban, akiről jogosan jut eszébe a szurkolóknak Bánhidi Bence. Hasonló a stílusuk, korban is közel állnak egymáshoz.

Kulcs lesz a védekezés. Bár Petar Nenadic és Sesum távolléte nagy hiány, a legnagyobb mégis biztosan Ilija Abutovicé lesz, aki évek óta a hátsó alakzat alappillére. Két jó kapus miatt fontos lenne megtalálnia Szerbiának a magabiztos védekezést, mert akkor akár még meglepetést is okozhatnának a csoportban, azonban ennek ellent mond, hogy a kispad jelenleg még rutintalan és túl fiatal.

Várható kezdőcsapat

Ugyanakkor akár lehetetlen küldetésbe is fulladhat a csoportkör a szerbek számára, ugyanis az A csoportban a címvédő franciákkal és a házigazda németekkel vannak együtt, akik kiemelkednek. Az utolsó középdöntős helyért a szerbek Brazíliával és Oroszországgal küzdhetnek majd.

Világbajnoki keret

Kapusok: Svetislav Verkic (RK Vojvodina), Vladimir Cupara (PGE Vive Kielce), Dejan Milasavljev (RK Vardar Skopje)
Jobbszélsők: Vukasin Vorkapic (Metaloplastika Sabac), Bogdan Radivojevic (Rhein-Neckar Löwen)
Jobbátlövők: Milos Obradovic (Politehnica Timisoara), Nemanja Zelenovic (Frisch Auf! Göppingen)
Irányítók: Stefan Vujic (Steaua Bucuresti), Lazar Kukic (BM Logrono La Rioja)
Beállók: Zoran Nikolic (Dobrogea Sud Constanta), Mijajlo Marsenic (Füchse Berlin)
Balátlövők: Miljan Pusica (TSV GWD Minden), Ivan Mosic (Abanca Ademar León), Drasko Nenadic (RK Celje PL), Nemanja Obradovic (Orlen Wisla Plock)
Balszélsők: Nemanja Ilic (Fenix Toulouse HB), Vanja Ilic (BM Logrono La Rioja)

Szövetségi kapitány: Nenad Perunicic

Legutóbb vb-helyezés: nem jutottak ki