Veszprém: Sterbik Árpád először magában keresi a hibát – INTERJÚ

Sterbik Árpád, a Telekom Veszprém kapusa (Fotó: www.facebook.com/veszpremhandballteam)

Sterbik Árpád elfogulatlan önértékelésének újabb bizonyítékaként a Telekom Veszprém szombati barcelonai veresége után először önmagában keresi a kudarc okát, és csak azután minősíti csapata teljesítményét.

– Igaz, sokszor védtem „védhetetlent”, egy az egyben sikerült hárítanom talán féltucatnál is több lövést, de kaptunk egy csomó gólt, amelyek közül néhányban biztos, hogy én is benne voltam – nyilatkozta Sterbik az SzPress Hírszolgálatnak. – Próbálom visszajátszani magamban a kritikus helyzeteket és a bevált módszereimmel igyekszem kielemezni az elkövetett hibáim okát.”

A világ- és Európa- bajnok, emellett négyszeres BL-győztes kézilabdázó veterán véleménye szerint nyerhető meccset veszítettek el Barcelonában, és éppen ez a legbosszantóbb a fiaskóban. Ljubomir Vranjes vezetőedző és a játékosai a győzelem reményében utaztak el Barcelonába.

Kulcsszerepben a védelem

– Finoman fogalmazva nem a legjobb mérkőzésünket játszottuk. Csak egy kicsivel kellett volna jobban teljesítenünk, kevesebb technikai hibát elkövetni és nem eladott labdákkal helyzetbe hozni az ellenfelünket. Idegenben, ráadásul éppen Barcelonában a kihagyások és a rossz átadások megbosszulják magukat – szögezte le a kapus, aki november tölti be a 39. életévét.

A Szkopjéból Veszprémbe érkezett, és régi-új magyar klubjával két évre leszerződő Sterbiknek az a véleménye, hogy a gyors egymásutánban következő újabb BL mérkőzéseken csak akkor arathat győzelmet a csapata, ha a védelmet az eddiginél is jobban sikerül megszervezni, és tökéletes lesz az összhang a védőjátékosok és a kapus között.

A Veszprém keddi bajnoki mérkőzése (a Balatonfüred látogat el a Veszprém Arénába) után a következő BL ellenfele hazai pályán a Vardar Szkopje, aztán egy héten belül és ráadásul idegenben a fehérorosz Breszt és az újdonsült európai kupagyőztes francia Montpellier.

Nemzeti hős volt Szkopjéban

– A Kielce és a Barcelona után jövő szombaton sorozatban harmadszor is egy korábbi Bajnokok Ligája győztes együttes az ellenfelünk, én pedig azzal a macedón Vardar Szkopjéval szemben szeretném a lehető legtöbbet kihozni magamból, amelyet négy évig legjobb tudásom szerint szolgáltam. Jó volt szkopjeinek lenni, az ország nemzeti hősnek tekintett minket, amikor tavaly Kölnben megnyertük a BL-döntőt. Nem lesz könnyű az egykori csapattársaim ellen, akikkel ugyanúgy összeforrtam, mint most a Veszprém kézilabdázóval. A kézilabda, de valójában az egész sport, már csak ilyen – jegyezte meg.

Budakalászról érkezett mester csapata ellen

Sterbik szerint a Vardar távozása és még további öt játékos kiválása után sem gyengült meg, amelynek játéka az edzőváltás után is a spanyol kézilabda iskolára épül.

– Raul González Párizsba költözött és most a PSG vezetőedzője, helyét pedig a velem egykorú Garcia Parrondo vette át, aki sokáig a Szeged kulcsembere volt, legutóbb pedig a Budakalászt erősítette. Úgy tűnik, hogy nem kíván változtatni az eddigi irányon, amit az is bizonyít, hogy mostani játékosai között két ex-szegedi is a rendelkezésére áll, a fehérorosz Gorbok és a szlovén Skube, akik a spanyol Carlos Pastor magyar bajnokságot nyert együttesében játszottak.

Sterbik Árpád győzelmet vár csapatától a macedónok elleni csoportrangadón, és alacsonyabb hibaszázalékkal védene, mint legutóbb Barcelonában.

– Az elmúlt szombaton a barcelonai Pérez de Vargas körülbelül ugyanúgy teljesített, mint én, de a szkopjei kapus „kollégákkal” már nem szívesen ikszelnék. Ugyanúgy javulnom kell, mint a Veszprém minden kézilabdázójának. Van egy régi mondásom, ami most nagyon is aktuális: „Aki akar, az tud is.”

Forrás: Szalay Péter, SzPress Sporthírszolgálat