Víctor Tomás: nagyon nehéz lesz Szegeden nyerni – Exkluzív Interjú

Forrás: FCB Handbol Twitter oldala

IN ENGLISH

Ezen a hétvégén az FC Barcelona a Szeged otthonába látogat, hogy megmérkőzzön Juan Carlos Pastor csapatával. A két együttes csatája előtt a Hétméteres exkluzív interjút készített a katalán csapat egyik kiemelkedő játékosával  Víctor Tomásszal.

Víctor, mennyire vagy megelégedve az elmúlt hetek teljesítményével? Döntetlent játszottatok a Rhein-Neckar Löwen ellen, előtte nyertetek a Zagreb ellen, illetve kikaptatok a Vardar otthonában.

Mi vagyunk az FC Barcelona, így nyilván próbálunk megnyerni minden meccset, bárhol is játszunk. Ugyanakkor ez a Bajnokok Ligája, ami egy nagyon kemény sorozat, szóval megesik, hogy néha kikapsz, különösen, ha a címvédő otthonában játszol. A Vardar nagyon jól játszott ott, de rajta kívül is vannak veszélyes csapatok a BL-ben.

Új csapattársatok van, Aron Palmarsson személyében. Mennyire illeszkedett már be a csapatba? Mit jelenthet az érkezése a jövőre nézve? 

Aron egy nagyon okos játékos, hamar elsajátította az alaptaktikát. Azt gondolom, már beilleszkedett. de persze idő kell neki, hogy 100%-os teljesítményt nyújtson. Nagyon fontos játékos, aki mind védekezésben, mind támadásban segítheti a csapatot. Ráadásul elöl balátlövőben és irányítóban is játszhat. Azt gondolom, kulcsjátékos lesz.

Mit gondolsz a vasárnapi mérkőzésről? Mi a MOL-PICK Szeged erőssége, illetve gyengesége? 

Azt gondolom, nagyon bonyolult, komplikált a Szeged ellen kézilabdázni. Nagyon jól játszanak mind a hatosfalas, mind pedig az 5+1-es védekezési formációban, kifejezetten nehéz gólt lőni bármelyik ellen. Védekezésben sok embert használnak, és mindenki tudja, hogy mi a dolga. Juan Carlos Pastor szereti tanulmányozni az ellenfelét, így biztos vagyok benne, hogy nagy taktikai csatára számíthatunk, s nehéz lesz nyerni Szegeden.

Készültök valamivel meglepni a magyar csapat edzőjét, vagy inkább saját magatokra koncentráltok?

Persze, megpróbáljuk majd, de ugye, ha most elmondanám neked, hogyan, már nem lenne meglepetés (nevet).

Ez talán érthető (nevet).

Készülünk ellenük, megpróbáljuk megtalálni a gyenge pontjaikat, meglepni őket, de majd meglátjuk, hogy sikerül, mert mindkét edző szereti kielemezni a másikat, s így nagon nehéz meglepetést okozni.

Mit gondolsz, ki a legjobb szegedi játékos jelenleg?

Ez nagyon nehéz kérdés, mert a Szeged attól jó, hogy jól működik a csapat együtt, s nagyon taktikusan játszanak. Ugyanakkor, ha egy embert kell kiemelni, az Jonas Källman. Ő nagyon fontos láncszem a védelemben. Az emberek többnyire azt hiszik, a támadójáték a kézilabda legfontosabb eleme, de a védelem az, és pont ezért használja őt ennyit Juan Carlos Pastor.

Ahogy mondtad is, a BL nagyon kemény sorozat, ám nektek az ASOBAL Ligában is meg kell méressétek magatokat. Itt hosszú ideje nem győzött le titeket senki. Mi lehet itt számotokra a motiváció?

Nyilván nehéz magunkat motiválni, ugyanakkor nekünk mindig, minden körülmények között nyernünk kell, bárhol is játszunk, s bárhogyan játszunk. Persze tudjuk, hogy valószínűleg meg fogjuk nyerni ezeket a meccseket, de keményen kell dolgozzunk ezért, rendre bizonyítani edzéseken. Végeredményben az is egy motiváció, hogy életben tartsuk ezt a több éves nyerő sorozatot.

A Barcelona egy nagy klub. Követed az egyesület más csapatainak (foci, kosárlabda, stb.) a mérkőzéseit? 

Persze, követem. Barca-szurkoló vagyok, és amennyire tudom, nézem a többi csapatot a TV-ben, illetve kilátogatok a Palauba vagy a Camp Nouba.

Több egykori Barcelona-játékos is játszik a magyar bajnokságban, példaul Nagy László, vagy Cristian Ugalde. Tartod velük a kapcsolatot?

Napi szinten nem, viszont mérkőzések, illetve családi események kapcsán szoktunk írni egymásnak.

Legutóbb ott voltál vendégként a női BL Final4-on. Követed is a női kézilabdát?

Igen, követem mind a BL-t, mind pedig a spanyol liga küzdelmeit. Szeretem a kézilabdát, és azt gondolom, hogy a legmagasabb szintű küzdelmeket nagyon élvezetes nézni. Ez négyes döntő egy óriási show. Ha lesz egy kis szabadidőm, ebben a szezonban is ellátogatok Budapestre. Ez egy remek város, és az esemény is érdekes. Remélem, ott lehetek majd.

Van esetleg kedvenc női játékosod is?

Szerintem sok jó játékos van ott. Stine Oftedal az egyik legjobb, de Bella Gullden is köztük van. Nora Mörk szintén remek, s ebben az évben védekezik is, amivel még jobb játékossá vált.

Ha választanod kellene egy álomcsapatot, kikből állna?

Jelenleg? Na, ez fogós kérdés… Nehéz minden posztra kiválasztani egy-egy embert.

Rendben. Az is jó, ha a világ jelenlegi top 5 játékosát nevezed meg.

Azt gondolom, Nikola Karabatic, Aron Pálmarsson, Mikkel Hansen, Raúl Entrerríos és Gonzalo Pérez de Vargas a legjobbak.

Szóval három Barca-játékos és két egykori?

Igen (nevet).