Világbajnok Veszprémben!

Az Ademar Leóntól igazolt világbajnok irányítót az MKB Veszprém Carlos Ruesga személyében, a spanyol játékos 2 évre írt alá a bakonyiakhoz.

Ruesga karrierje érdemi részét a Portlan San Antonio színeiben kezdte meg 2005-ben. Az első pamplónai év kiválóan sikerült, hiszen BL fináléba jutott a csapat ?az elődöntőben a Veszprém volt az ellenfél, és csak 1 gólon múlt a magyar bajnok továbbjutása, Ruesga 6 gólt szerzett a 2 meccsen-, amelyben olyan nevek játszottak, mint Balic, Rocas, Nikolic, Jörgensen, Lozano vagy a két sztárkapus, Kasper Hvidt és Tomas Svensson. Ennek ellenére a döntőben esélyük sem volt a Ciudad Real ellen, amely oda-vissza lesimázta Ruesgáékat. Rá 1 évre az elődöntőben buktak el a Kiel ellen, a németországi mérkőzésen Ruesga 12 gólt is szerzett, de ez sem volt elég a spanyolok sikeréhez. A következő, 2007/08-as szezonban már kezdett megkopni a Portland San Antonio fénye, Balic és Hvidt is eligazolt. Ruesga a hátán vitte a csapatot, 63 gólig jutott a BL-ben, de a Portland nem tudott továbbjutni a 2. csoportkörből. Azt ezt követő szezonban is ez volt a végállomás a pamplónaiaknak. Ruesga csupán 34 gólt szerzett ebben a BL idényben.

640-Carlos_Ruesga1
Fotó: handballspain2013.com

Ezután jött el Ruesga utolsó éve a csapatnál, ekkor már csak a KEK jutott nekik, ahol az eldöntőben nem bírtak a Gummersbach-al. Ruesga 47 góljával továbbra is kulcsembere volt a gárdának. Az anyagi gondok miatt azonban távozott a klubtól, és az Ademar Leónhoz igazolt. Első leóni évében sérülés miatt alig játszott, aztán jött a 2011/12-s évad, amikor Ruesga szinte egész évben jobbátlövőt játszva szerzett 48 gólt. Ráadásul majdnem összejött a Final Four is, hiszen 11 góllal verték a 8 között a Berlint, de a német fővárosban rendezett visszavágón még ez is kevésnek bizonyult. A nyolcaddöntők során a Veszprémnek összesen 7 gólt dobott, ugyanennyit szerzett a Szeged ellen a csoportkörben is.
Az idei szezonban szinte csak ő maradt meg az ászok közül Leónban, egyértelműen a gárda vezére lett, Manolo Cadenas jobbkeze. A BL-ben 57 gólt szerzett, a legjobb 16 között épp a Veszprém ellen véreztek el, Ruesga 9 gólt hintett a két találkozón.
A válogatott színeiben a 2013-as hazai rendezésű vb-n ért fel a csúcsra, a keretbe egyébként sérülések miatt került be.
A spanyol bajnokságban még nem jött össze neki az arany, hiszen a Portland San Antonio fénykora a Ciudad Real regnálása idején volt, így mindössze egy Szuper Kupát tudtak bezsebelni az óriás árnyékában.

Ruesga csodagólja a magyar válogatott ellen:

Jól látható tehát, hogy nem akárki igazolt a Veszprém, egy sok nagy csatát megélt, rendkívül gólerős játékos Ruesga, aki óriási erősítés lehet a bakonyiaknak. Ennek alátámasztásául szolgáljon az alábbi adat: az idei szezonban 123 gólt lőtt Ruesga az ASOBAL-ban, ez a szám tavaly is 123 volt, DE idén mindössze 19 meccs alatt érte ezt el, míg tavaly 30-on. Vagyis meccsenként 6,47 gólos átlagot produkált idén a világ egyik legerősebb bajnokságában.

Ruesga óriási előnye, hogy eredeti posztja mellett mindkét lövő pozícióban klasszis teljesítményre képes. Elhajlásból eleresztett lövései pedig élményszámba mennek, erről a Kiel és Omeyer is tudna mesélni. Az idei BL szezon egyik legemlékezetesebb gólja is az övé, hiszen fél pályáról ejtette át a hamburgi Beutlert.

A Kiel elleni időntúli szabaddobás:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here