Vladan Matic: A fiataloknak lehetőséget kell adni

Legújabb interjúnk alanya ezúttal nem egy játékos, hanem a szlovén Celjénél edzősködő Vladan Matic volt. A korábban a Pick Szegednél és a Ferencvárosnál is dolgozó szerb származású, de magyarországi útlevéllel is rendelkező szakember beszélt a jelenlegi csapatánál folyó utánpótlás nevelő munkáról, a szlovén és a magyar fiatal kézilabdások helyzetéről, valamint elmondta véleményét a Celje egyetlen magyar játékosáról, Lékai Mátéról is.

Hétméteres: Másfél éve érkeztél Celjébe, milyenek voltak az első tapasztalataid? Hogy érzed magad most a csapatnál és a városban?
Vladan Matic: Celje egy kis szlovén város, kb. 50 ezer ember él itt. Földrajzilag nagyon jó fekvésű, minden közel van (Ausztria, Magyarország, sí központok, stb.), ezért hamar megszerettük. Két éves szerződést írtam alá 2011-ben, egy nagyon fiatal csapatot kellett átvennem, tele saját nevelésű játékosokkal. A 20 fős keretből most 12-en vannak, akik a klub utánpótlás bázisából érkeztek, mellettük kevés a légiós. Szeretek velük dolgozni.

Hétméteres: Kívülről úgy tűnik, hogy a magyar és a szlovén bajnokság hasonló erősségű. Hogy látod ezt a kérdést? Miként tudnád összehasonlítani a két ligát?
Vladan Matic: Egyáltalán nem lehet összehasonlítani a két bajnokságot. Magyarországon gyakorlatilag másfél csapat van, a Veszprém magasan kiemelkedik, a Szeged néha fel tud érni a szintjükre. Itt Szlovéniában nincs ilyen kiemelkedő klub, 4 szinte egyforma együttes van. A Velenje talán a legerősebb, mögöttük következünk mi, a Koper és a Maribor. Ezután is elég sűrű a mezőny, csupán egy-két olyan csapat van, akik gyengébbek. Bárki ellen játszunk, muszáj 90-100%-ot nyújtani, hogy legyen esélyünk a pontszerzésre, főleg idegenben kell nagyon jól teljesíteni. Ez Magyarországon nincs így. Érdekes példa a Szeged esete, akik Tatabányán döntetlent játszottak és ezzel gyakorlatilag el is dőlt a bajnokság. Nálunk, mivel ilyen szoros a mezőny, többet botlanak a nagyobb csapatok is, bármikor lehet javítani.

Hétméteres: Mennyire népszerű Szlovéniában a kézilabda? A labdarúgás, kosárlabda, jégkorong és a röplabda mellett hol helyezhető el?
Vladan Matic: Úgy gondolom, a helyzet hasonló, mint Magyarországon: első a foci. Utána a kosárlabda következik, két jó klubcsapat van, ők nagyon népszerűek. A kézilabda van a harmadik helyen, emellett a téli sportok ? elsősorban a síelés és a síugrás ? a legkedveltebbek. A mi sportágunknak jót tett a spanyolországi világbajnoki szereplés, érezhető, hogy a 4. helyezés hatására többen érdeklődnek a kézilabda iránt.

Fotó: http://www.rk-celje.si/
Fotó: http://www.rk-celje.si/

Hétméteres: Minek köszönhető, hogy Szlovéniában ennyi tehetséges fiatal kézilabdás van, pedig kicsi az ország? Hazánkban nem ilyen rózsás a helyzet mostanában.
Vladan Matic: Szerintem Magyarországon is vannak tehetséges fiatalok, mindig is voltak, csak nem kapnak lehetőséget a fejlődésre. A legkomolyabb csapatnál (Veszprémben) sosem a fiatalok játszottak, így nem lehet előrelépni. Régen a Dunaferrnél Imre Vilmos kezei alatt megvolt az esély erre, fel is nőtt onnan egy nagyon jó generáció (Császár, Mikler, Zubai, Nagy Kornél, Grebenár, Vujin, stb., nem akarok senkit kihagyni). Olvastam Mocsai Lajos nyilatkozatát, amiben félelmét fejezte ki az utánpótlás hiánya miatt. Persze, hogy nincs utánpótlás eredmény, ha a tehetségek nem kapnak lehetőséget. Amikor ő volt a Veszprém edzője, Nagy Kornél és Putics Barna is 18. játékos volt a csapatnál. Nekik mindenképpen 10-20 perceket a pályán kellett volna lenniük. Nálunk, a Celjében két 16 éves is játszott az Atlético Madrid ellen, volt olyan, hogy 20 éves volt a legidősebb játékosom a pályán. A saját nevelésűeknek lehetőséget kell biztosítani, utána továbbadni őket komolyabb bajnokságokba. A legjobb példa erre Borut Mackovsek, akit egyáltalán nem ismertem, mikor idejöttem. Szóltak, hogy van egy 2 méter feletti játékos, én pedig látni akartam. Egy edzés után jeleztem, marad a csapatnál. Mára a szlovén válogatott stabil tagja lett, a nyáron pedig Hannoverbe megy jó pénzért. Ezen kívül fontos dolog, hogy a szlovén fiúkban van egyfajta jó értelemben vett balkáni szemtelenség, amihez nyugati fegyelem párosul, nagyon jó kombináció ez.

Hétméteres: A Celje meddig tud együtt tartani egy ilyen fiatal, tehetséges játékosokból álló keretet a klub anyagi lehetőségei mellett?
Vladan Matic: Minden ideérkező játékossal 3-4 éves szerződést kötünk, nálunk megkapják a lehetőséget a pályán. Ha van irántuk komoly érdeklődő a Bundesligából, vagy más országokból, mindenkit eladunk. Olyan utánpótlás bázis van, hogy bárkit tudunk helyettesíteni fiatalokkal. A télen érkezett hozzánk a 18 éves montenegrói Stefan Cavor, nyáron jön a Nexétől a 21 éves horvát Ivan Sliskovic. Szeretnek hozzánk jönni a fiatalok, tudják, hogy itt minden adott a fejlődésükhöz. Sok pénzt ugyan nem keresnek, de ugródeszkának nagyon jók lehetnek a celjei évek.

Hétméteres: Mi a célkitűzése a csapatnak az idei szezonban, mind a bajnokságban, mind a nemzetközi színtéren?
Vladan Matic: A bajnokságban jó lenne olyan helyen végezni, hogy jövőre ismét a Bajnokok Ligájában szerepelhessünk (első két hely valamelyike ? a szerk.). Egyelőre jó úton vagyunk efelé, második helyen állunk a tabellán, 3 pont a hátrányunk a Velenje mögött, viszont 5 ponttal előzzük a Kopert és a Maribort. A két forduló múlva befejeződő alapszakasz után 6 csapatos rájátszás következik, itt még bármi megtörténhet, szeretnénk megtartani jelenlegi helyünket. A BL-ben nem volt semmilyen különös elvárás a csapattól, mivel nagyon erős csoportba kerültünk. Csupán annyi, hogy játsszunk jól, szerezzünk minél több rutint. A héten Svédországba utazunk, a Sävehof elleni győzelemmel továbbjuthatunk a csoportból. A plusz legalább két mérkőzés egyértelműen a csapat fejlődését szolgálná.

Hétméteres: A következő években lehet esélye a Celjének arra, hogy megismételje a 9 évvel ezelőtti sikerét (BL győzelem)?
Vladan Matic: Ez egyelőre nem téma a csapatnál. Mint mindenhol, a kézilabdában is a pénz beszél, jelenleg több gazdag csapat is van Európában. Mi középkategóriás klub vagyunk, nem tudunk velük versenyezni. Új filozófiánk, hogy minél több fiatalt foglalkoztassunk. Nyáron távozik tőlünk Dejan Peric és Alem Toskic is, így Luka Zvizej marad az egyetlen idősebb játékosunk. Utána 24-25 évesek következnek (Skok, Skube, Lékai), majd a többiek 16-tól 23 éves korig.

Fotó: http://www.rk-celje.si/
Fotó: http://www.rk-celje.si/

Hétméteres: A Celjének hazai, szerb, magyar és montenegrói játékosai is vannak. Milyen nyelven kommunikáltok a csapaton belül?
Vladan Matic: Alapvetően szlovénül. A szláv nyelvek hasonlítanak egymásra, mindenki megért mindenkit a csapaton belül, nincs semmilyen gond ezzel. Egyedül Lékai lóg ki a sorból, de ő is tanulgatja már a szlovén nyelvet. Emellett jól beszél angolul is, velem pedig magyarul tud kommunikálni.

Hétméteres: Ha már előjött Lékai Máté, mi a véleményed róla, mennyire vagy megelégedve vele?
Vladan Matic: Ő egy nagyon kedves, fiatal játékos, rendkívül jó adottságokkal. Okos, gyors, látványos játékra képes. Sajnos a szezon során sok volt a sérültünk, főleg átlövő posztokon voltak hiányosságaink, így neki sokat kellett szerepelnie eredeti posztján kívül. Mindkét oldalon jó teljesítményt nyújtott átlövőként is. Mostanra felépült Mackovsek, továbbá érkezett hozzánk Cavor, így Máté többet fog szerepelni irányítóként a tavasz folyamán. Védekezésben ritkán tudom használni, néha zavaróban próbálkoztam vele, de a játéknak ezen a területén sokat kellene még fejlődnie. Mindenképp fel kellene szednie 5-10 kg izmot, akkor meghatározó játékos tudna lenni a nemzetközi porondon is.

Fotó: http://www.rk-celje.si/
Fotó: http://www.rk-celje.si/

Hétméteres: A magyar bajnokságot, a magyar kézilabdát figyelemmel követed-e? Elképzelhető, hogy egyszer ismét hazánkban vállalsz munkát?
Vladan Matic: Nekem ugye a feleségem és a házam miatt Szeged a bázisom, szoktunk járni többször is Magyarországra. A Celjével nemrég hosszabbítottunk 3 évet, 2015-ig idekötöttem magam, szeretném a megkezdett munkát végigcsinálni. Nem gondolkodok nagyon előre, így nem foglalkozom a távoli jövőmmel. Egyszer szeretnék egy válogatott szövetségi kapitánya lenni, de még fiatal vagyok, kell nekem a mindennapos munka.

Fotó: http://www.rk-celje.si/
Fotó: http://www.rk-celje.si/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here