Zeitz is Veszprémben!

Írta: Farubcek

Momir Ilic és Carlos Ruesga után harmadik komoly igazolását jelentette be az MKB Veszprém: a kieli világbajnok jobbátlövő, Christian Zeitz érkezik a bakonyiakhoz. A német jobbátlövő 3 éves szerződése jelen állás szerint csak 2014-től lép életbe, de a bakonyi klub mindent megtesz, hogy Zeitz még az idén csatlakozzon az együtteshez.

Handball: 1. Bundesliga, Saison 2010/2011, THW Kiel - HSG Ahlen-Hamm

Zeitz profi karrierjét az SG Kronau-Östringen csapatánál kezdte. A feltűnően tehetséges fiatal játékos 1998-ban, 18 évesen mutatkozhatott be a Bundesliga 2-ben. Egészen 2003-ig erősítette a sárga-kékeket, ám amikor a csapat feljutott az élvonalba, Zeitzre lecsapott a THW Kiel. Olyan klasszisok közé került, mint Henning Fritz, vagy éppen Stefan Lövgren. A mindössze 23 éves Zeitznek nem okozott gondot a beilleszkedés, első szezonjában összesen 231 találatig jutott, és elhódította a csapattal az EHF-Kupát. Az oda-visszavágós döntőben a spanyol BM Altea ellen 7-7 gólt szerzett a két mérkőzésen, oroszlánrészt vállalva így a sikerből. A következő évad is remekül sikerült, ezúttal sikerült megnyerni a hőn áhított bajnoki címet. Zeitz a szezon során 187 gólt vágott, ehhez a Bajnokok Ligájában még 49-et tett hozzá (a csapat a negyeddöntőben búcsúzott).

2005 nyarán a THW Kiel leigazolta a svéd Kim Anderssont, így Zeitz a következő szezonokban többnyire a kispadon kezdett. A kevesebb játéklehetőség miatt a góljainak száma is visszaesett, azonban kárpótolhatták őt a csapat sikerei: a német bajnoki címet összesen 8-szor (2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2012, 2013) hódította el, míg a Bajnokok Ligáját 3 alkalommal (2006-07, 2009-10, 2011-12) nyerte meg a THW Kiel. Ezen kívül 6 Német Kupa-győzelmet is fel tud mutatni.

Christian Zeitz 10 évet töltött el a zebráknál, ezalatt pedig a kieli közönség kedvencévé vált. Legutolsó németországi szezonjában Vujin mellett elég sok lehetőséget kapott (főként védekezésben). A Bundesligában a szezonban 90 gólt szerzett, a BL-ben még 28 tett ehhez hozzá. Sérülései miatt viszont már nem tudott a csapat húzóemberévé válni: áprilisban kézközépcsont-törést szenvedett, így kénytelen volt kihagyni a Veszprém elleni BL-visszavágót, valamint a Final Four során is csak a kispadon ülhetett.

A válogatottban 1999-ben mutatkozhatott be, tagja volt a 2004-ben Európa-bajnok és 2007-ben hazai pályán világbajnok német csapatnak is. A világbajnoki döntőben 3 góllal terhelte a lengyelek kapuját. 2008-ban vonult vissza a válogatottságtól, döntésében szerepet játszott a Heiner Brand szövetségi kapitánnyal való ellentét valamint a szervezetének túlterhelése is.

Christian Zeitz ugyan nem magas (mindössze 186 cm), ám mégis a világklasszis jobbátlövők közé tartozik. Rendkívül erős lövései vannak, levegőből és talpról egyaránt kiválóan lő. Védjegye a teste mellől elengedett bomba. Védekezésben általában kettes poszton szerepel, nagyon kemény stílusát sokan kifogásolják. Zeitz tipikusan az a játékos, akit saját szurkolói a mennyekbe emelnek hozzáállása és képességei miatt, ám ellenfelei rendkívül ellenszenvesnek tartják durva, kellemetlen stílusa és viselkedése okán.

A Veszprémi csapattól hatalmas húzás volt a leigazolása, hiszen egy világbajnok jobbátlövővel erősítették meg a keretet, lehetőséget adva ezzel Nagy László pihentetésére. A bakonyiak a Barcelona mellett a BL első számú favoritjaivá léptek ezzel elő.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here